Wiceprezes VW: Polska jest dla koncernu jednym z kluczowych rynków

07.04.2018, 13:49aktualizacja: 07.04.2018, 13:49

Polska jest dla Volkswagena jednym z kluczowych rynków, charakteryzującym się dużą dynamiką wzrostu - powiedział PAP wiceprezes niemieckiego koncernu motoryzacyjnego oraz członek zarządu VW ds. światowej sprzedaży i marketingu Juergen Stackmann.

"Od długiego czasu staramy się zwiększać naszą obecność w Chinach; kraj ten stał się wręcz drugim domem Volkswagena" - wskazał, dodając, że na chwilę obecną koncern nie ma planów budowy nowych zakładów w Europie.

Stackmann był gościem Poznań Motor Show, na marginesie którego spotkał się z dziennikarzami.

"Obserwujemy wyjątkowy wzrost zainteresowania naszymi samochodami w Polsce. Wasz kraj zamienił się w inkubator innowacji i siły biznesowej. Z dużą przyjemnością patrzymy, jak rośnie w siłę" - oceniał. Wiceprezes VW przypomniał, że Polska stanowi dla firmy szósty co do wielkości rynek w Europie.

Niemiecki koncern motoryzacyjny informował w marcu, że do 2025 roku pobuduje co najmniej 16 zakładów produkujących samochody elektryczne. Fabryki mają być zlokalizowane w Europie, Chinach i Stanach Zjednoczonych. VW podkreśla, że do 2020 dziewięć z nich ma już działać - jedna w USA, pięć w Chinach, a trzy pozostałe to funkcjonujące już zakłady w Europie.

Odnosząc się Europy, Stackmann przypomniał, że "ostatnią fabryką pobudowaną w Europie były polskie zakłady (Września - PAP), w których powstaje model Crafter. Uważam, że ta decyzja pokazuje nasze przywiązanie do kraju. (...) Jesteśmy niezwykle zadowoleni z pracy wykonywanej w istniejącym zakładzie (VW Poznań - PAP), gdzie powstają modele Transporter T6 i Caddy. Bardzo cieszę się, że produkcja modelu Crafter idzie pełną parą" - tłumaczył. Dodał, że na chwilę obecną koncern nie ma planów budowy nowych zakładów w Europie. (PAP)

lm/ dym/ son/

Data publikacji 07.04.2018, 13:49