Wild: powstanie wieloletni program inwestycji i wydatków związanych z budową CPK

27.03.2019, 08:36aktualizacja: 27.03.2019, 08:36

Rada Ministrów w maju ma zająć się Programem Wieloletnim Centralnego Portu Komunikacyjnego, który określi planowane na najbliższe kilkanaście lat inwestycje i wydatki związane z budową portu - mówi PAP pełnomocnik rządu ds. CPK Mikołaj Wild.

"W ciągu najbliższych dwóch miesięcy Rada Ministrów zajmie się Programem Wieloletnim Centralnego Portu Komunikacyjnego. Jest on przewidziany w ustawie o CPK. Program ten określi inwestycje i wydatki, które są planowane na kolejne najbliższe kilkanaście lat w związku z budową CPK" - powiedział Wild.

W ustawie o CPK uchwalonej w maju 2018 r. zapisano, że Program Wieloletni obejmuje m.in. inwestycję, inwestycje towarzyszące oraz inne zadania, w tym finansowane z budżetu państwa. Określa też charakterystykę inwestycji, rozmieszczenie i terminy realizacji.

"Program Wieloletni to program rządowy, który przyjmuje Rada Ministrów. Liczę na to, że stanie się to w pierwszej połowie roku" - dodał.

Jak tłumaczył, w Programie uwzględniona będzie sieć kolejowa, czyli nowe i modernizowane linie prowadzące do CPK i Warszawy.

Ponadto, ma on włączyć inwestycje dotyczące CPK w coroczny budżet państwa, określając wydatki, które są automatycznie wprowadzane do kolejnych budżetów.

"Tym samym Program Wieloletni zapewnia finansowanie CPK, w rozbiciu na lata. Program będzie też przewidywał udział finansowania określanego jako pozabudżetowe. Założeniem Programu Wieloletniego jest pozyskanie finansowania tego typu dla lotniskowej części inwestycji, która będzie przynosić dochód, co potwierdził wykonany dla CPK Test Prywatnego Inwestora" - powiedział pełnomocnik. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ pad/