Włoski rząd wprowadza dochód podstawowy: do 780 euro na osobę

18.01.2019, 13:56aktualizacja: 18.01.2019, 13:56

Od 780 euro na jedną osobę do 1330 euro na rodzinę - tyle wynosić ma miesięcznie dochód obywatelski, wprowadzony przez rząd Włoch. Przeznaczony będzie dla najuboższych, w tym osób poszukujących pracy. Odrzucenie trzech ofert pracy pozbawi prawa do dodatku.

Dochód obywatelski, czyli podstawowy, był sztandarowym hasłem wyborczym Ruchu Pięciu Gwiazd, który w czerwcu 2018 roku utworzył gabinet z Ligą. Media włoskie zauważają, że opracowanie zasad przyznawania dochodu trwało długo, a towarzyszyła temu krytyka ze strony opozycji, twierdzącej, że to "promowanie lenistwa" i szkodliwa społecznie nadmierna pomoc.

"To największa inwestycja w kapitał ludzki w historii Włoch" - zapewnił minister rozwoju gospodarczego i pracy, wicepremier oraz lider Ruchu Luigi Di Maio. Podkreślił, że nie jest to popieranie "siedzenia na kanapie".

Dochód ma być przyznawany od kwietnia. Rząd przeznaczył na ten cel ponad 7 mld euro w budżecie na ten rok.

Według szacunków rządu podanych w piątek dochodem obywatelskim objętych zostanie 1,8 mln gospodarstw domowych, łącznie około 5 mln osób. Będą wśród nich też najubożsi emeryci oraz 164 tys. rodzin imigrantów, mieszkających legalnie we Włoszech.

W przypadku jednej osoby dochód nie może być niższy niż 480 euro i ma wynosić do 780 euro miesięcznie. Suma ta przewiduje dodatek na wynajem mieszkania bądź ratę kredytu. Czteroosobowa rodzina z dwojgiem nieletnich dzieci otrzyma do 1180 euro. Rodzina z dwojgiem nieletnich dzieci i jednym dorosłym dzieckiem dostanie do 1330 euro.

W przypadku osób poszukujących pracy wyznaczono precyzyjne warunki, na podstawie których można będzie otrzymywać dochód. (PAP)

sw/ ndz/ ap/

Data publikacji 18.01.2019, 13:56