Włoskie media: możliwy powrót produkcji fiata panda do Polski

08.03.2017, 08:31aktualizacja: 08.03.2017, 08:31

Produkcja fiata panda może zostać przeniesiona z fabryki w Pomigliano d'Arco we Włoszech do Polski w ciągu dwóch lat - tak włoskie media interpretują zapowiedź szefa Fiat Chrysler Automobiles Sergio Marchionne. Ogłosił on, że panda opuści Włochy.

"Panda pójdzie gdzie indziej, nie teraz, około 2019-2020 roku" - oświadczył we wtorek Marchionne w czasie salonu samochodowego w Genewie.

Dodał następnie, że fabryka koło Neapolu ma "zdolności do produkowania innych aut". Wyjaśnił, że w Pomigliano d'Arco będą powstawać modele Alfa Romeo lub Maserati.

Mówiąc o Pomigliano d'Arco, Marchionne stwierdził: "Dzisiaj nic zmieniamy niczego, fabryka produkuje dobrze, ale następna panda nie będzie produkowana ani tam, ani we Włoszech". Podkreślił, że koncern bardzo dużo zainwestował w fabrykę w Kampanii i dodał, że ma ona przed sobą "perspektywy".

Włoskie gazety na swoich stronach internetowych wskazują fabrykę w Polsce jako prawdopodobne ponowne miejsce produkcji pandy w przyszłości. Taką hipotezę stawia między innymi "Corriere della Sera".

Panda była w latach 2003-12 produkowana w fabryce w Tychach.

Wyjaśnień od szefa koncernu zażądał związek metalowców Fiom z lewicowej centrali Cgil. Związkowcy zaapelowali o zapewnienia dotyczące przyszłości produkcji w Pomigliano d'Arco. (PAP)

sw/ kar/ son/

Data publikacji 08.03.2017, 08:31