Zarząd Kompanii Węglowej przedstawił górnikom założenia biznesplanu

18.02.2016, 09:01aktualizacja: 18.02.2016, 09:01

Osiągnięcie rentowności kopalń w 2017, wzrost wydajności pracy, zmniejszenie zadłużenia oraz wdrożenie systemu wynagradzania uzależnionego od wyników spółki - to niektóre oczekiwania inwestorów wobec PGG, przekazane górnikom przez zarząd KW.

Zgodnie z programem naprawczym, do końca kwietnia 11 kopalń i cztery zakłady Kompanii mają trafić do nowej spółki – Polskiej Grupy Górniczej (PGG). W czwartek zarząd KW w specjalnej broszurze oraz branżowej prasie opublikował "kluczowe założenia biznesplanu" Grupy, chcąc zapoznać górników z sytuacją firmy i planami na przyszłość. Zapewnił, że priorytetem jest ochrona miejsc pracy i rozwój firmy.

"Realizacja celów założonych w biznesplanie jest warunkiem koniecznym do powstania i utrzymania się na rynku Polskiej Grupy Górniczej. Stawką jest utrzymanie kilkudziesięciu tysięcy miejsc pracy w kopalniach, zakładach spółki i ich otoczeniu. Przeprowadzona dotychczas restrukturyzacja techniczna i organizacyjna oraz planowane przedsięwzięcia, pomimo znaczących efektów, są niewystarczające ze względu na drastyczny spadek cen węgla na świecie i w Polsce" – czytamy w adresowanej do pracowników Kompanii informacji.

Obok założeń biznesplanu zarząd przytacza oczekiwania inwestorów, którzy mieliby zainwestować w PGG 1,5 mld zł. Wśród nich jest uzyskanie rentowości poszczególnych kopalń i całej spółki w 2017 r. (w ub. r. rentowne były trzy na 11 kopalń), podniesienie wydajności do poziomu powyżej 900 ton węgla na jednego pracownika oraz ograniczenie kosztów produkcji węgla poniżej 220 zł na tonę.

Oczekiwaniem inwestorów jest również zmniejszenie zadłużenia spółki, uzyskanie minimalnego zwrotu z inwestycji na poziomie umożliwiającym podjęcie decyzji przez organy korporacyjne inwestorów, a także wdrożenie systemu wynagradzania uzależnionego od wyników spółki. (PAP)

mab/ dym/

Data publikacji 18.02.2016, 09:01