Zarząd Polskiej Grupy Górniczej podjął rozmowy płacowe ze związkowcami

27.11.2019, 16:14aktualizacja: 27.11.2019, 16:14

Zarząd Polskiej Grupy Górniczej (PGG) podjął rozmowy ze związkowcami, którzy weszli rano do siedziby spółki, domagając się natychmiastowego rozpoczęcia negocjacji płacowych. Wcześniej planowano, że rozmowy odbędą się dopiero 5 grudnia.

"Zarząd spotkał się ze związkowcami, przebywającymi w sali narad" - potwierdził rzecznik PGG Tomasz Głogowski.

Według nieoficjalnych informacji związkowców, w spotkaniu ogłoszono przerwę. Jeszcze w środę rozmowy mają być kontynuowane. Związki oczekują konkretnych propozycji płacowych.

Od 20 listopada w największej górniczej spółce trwa spór zbiorowy. Związki domagają się 12-procentowej podwyżki płac zasadniczych w 2020 roku oraz włączenia tzw. dodatków gwarantowanych do sumy, na podstawie której naliczane będą nagroda barbórkowa i nagroda roczna, tzw. czternastka.

Reprezentanci central związkowych z Polskiej Grupy Górniczej przyszli w środę do siedziby spółki z żądaniem natychmiastowego wznowienia rozmów na temat podwyżek płac. Zapowiedzieli, że pozostaną w budynku, dopóki nie uzyskają gwarancji realizacji swoich postulatów. Zastrzegali, że nie rozpoczęli okupacji budynku, a jedynie czekają na merytoryczne rozmowy.

Przedstawiciele zarządu PGG nie komentują akcji związkowców, wskazując na aktualność ubiegłotygodniowego oświadczenia spółki w sprawie rozmów płacowych. Koszt realizacji związkowych postulatów (m.in. podwyżki płac o 12 proc. w przyszłym roku) zarząd firmy ocenił na ok. 610 mln zł. (PAP)

autor: Marek Błoński

mab/ dym/