Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zawodnik ekipy Euvic Stylobike zakwalifikował się do wtorkowych wyścigów z szóstym czasem, a następnie wystrzelił ze startu do pierwszego z nich, przebijając się w pierwszym zakręcie na drugą pozycję.
Choć wkrótce spadł na ósmą lokatę, warszawianin był w stanie awansować ponownie na piąte miejsce, co jest jego najlepszym wynikiem w motocyklowych mistrzostwach Europy Moto2.
Kilka godzin później 18-latek zajął siódmą pozycję w drugim wyścigu, po zaciętej walce do samej mety o zaledwie sekundę rozmijając się z czwartą lokatą. Dzięki temu po dwóch z jedenastu tegorocznych startów Biesiekirski zajmuje wysokie, piąte miejsce w klasyfikacji generalnej z dorobkiem dwudziestu punktów.
Dwa kolejne wyścigi ME Moto2 odbędą się już w poniedziałek na innym portugalskim torze, Portimao.
„Jestem bardzo zadowolony, ponieważ to mój najlepszy weekend w Moto2 - powiedział Piotr Biesiekirski. - Po bardzo udanych kwalifikacjach, do pierwszego wyścigu ruszyłem idealnie i wystrzeliłem na drugą pozycję. Później kilka razy za bardzo opóźniłem hamowanie przez co na pierwszych dwóch okrążeniach straciłem kilka sekund. Dokładnie tyle, ile ostatecznie zabrakło mi do podium, ale mimo wszystko jestem zadowolony. Piąte miejsce to bowiem mój najlepszy rezultat w Moto2, a dziesięć sekund to moja najmniejsza do tej pory strata do zwycięzcy. Drugi wyścig był nieco trudniejszy, bo po starcie dość mocno uderzył we mnie jeden z rywali, co kosztowało mnie sporo czasu. Byłem jednak w stanie odrobić straty i przebić się do grupy walczącej o czwarte miejsce. To był bardzo intensywny weekend, ale mamy teraz dwa dni na regenerację przed rundą w Portimao. To niesamowity tor, na którym liczę na kolejny udany weekend”.
Więcej informacji o Piotrze Biesiekirskim pod adresem Facebook.com/PiotrBiesiekirskiOfficial oraz www.pbk74.com.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 08.07.2020, 10:59 |
Źródło informacji | pbk74.com |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ