Zdrowie i styl życia

CIR: spotkanie premier Ewy Kopacz z przedstawicielami pielęgniarek i położnych (komunikat)

23.06.2015, 22:08aktualizacja: 23.06.2015, 22:08

- CIR informuje:

We wtorek 23 czerwca w Ministerstwie Zdrowia premier Ewa Kopacz wzięła udział w roboczym spotkaniu z reprezentacją Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych oraz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych. Było to kolejne spotkanie organizowane przez resort zdrowia poświęcone możliwości realizacji postulatów tych środowisk.

W trakcie dyskusji minister zdrowia Marian Zembala wśród mechanizmów służących poprawie sytuacji zawodowej i finansowej pielęgniarek wymienił uwzględnienie tej grupy zawodowej w wymogach nakładanych przez Narodowy Fundusz Zdrowia na placówki ochrony zdrowia.

Jako drugi obszar wskazał dostępne sposoby przeznaczenia dodatkowych pieniędzy z puli NFZ na wzrost wynagrodzeń pielęgniarek i położnych, jako kluczowej dla systemu opieki zdrowotnej grupy zawodowej. Minister podkreślił, że prowadzone wspólnie ze środowiskiem pielęgniarskim prace mają na celu zwiększenie atrakcyjności tego zawodu i zapewnienie dopływu nowych kadr do polskich szpitali i przychodni.

Premier Ewa Kopacz zadeklarowała, że kierunek dalszych wspólnych prac, który zaproponował pielęgniarkom minister Zembala cieszy się jej pełnym poparciem.

Kolejne rozmowy prowadzone będą w Ministerstwie Zdrowia w ramach zespołów roboczych.

kom/ azb/

Data publikacji 23.06.2015, 22:08