Zdrowie i styl życia

Copa Libertadores - pierwszy finał Nationalu Asuncion (korekta)

30.07.2014, 11:44aktualizacja: 30.07.2014, 11:44

Piłkarze Nationalu Asuncion po raz pierwszy zagrają w finale Copa Libertadores, najważniejszych rozgrywek klubowych w Ameryce Południowej. W rewanżowym meczu półfinałowym ulegli w Montevideo drużynie Defensor Sporting 0:1, ale na własnym boisku wygrali 2:0.

W rewanżu, na słynnym stadionie Centenario, gospodarze mieli ogromną przewagę. Oddali aż 23 strzały na bramkę rywali, bilans rzutów rożnych to 16-0, przez 69 procent czasu gry byli przy piłce, ale efektem była tylko bramka Adriana Luny w 55. minucie.

W środę wyłoniony zostanie drugi finalista. Blisko celu jest argentyński zespół San Lorenzo, który przed tygodniem pokonał na swoim stadionie Bolivar La Paz 5:0.

Po raz pierwszy od 1991 roku w najlepszej czwórce Copa Libertadores zabrakło klubu z Brazylii.

Wyniki rewanżowych meczów półfinałowych: 29 lipca, wtorek Defensor Sporting Montevideo (Urugwaj) - Nacional Asuncion (Paragwaj) 1:0 (0:0) pierwszy mecz - 0:2, awans - Nacional Asuncion 30 lipca, środa Bolivar La Paz (Boliwia) - San Lorenzo Buenos Aires (Argentyna) (pierwszy mecz - 0:5)

(PAP)

pp/ co/