Zdrowie i styl życia

Emocje, rywalizacja i góry - Festiwal Biegowy to święto biegania

11.09.2024, 15:45aktualizacja: 11.09.2024, 15:49

Bieg Lachów i Górali, Bieg w krawacie i Bieg na szpilkach, Bieg 7 Dolin na 100 kilometrów, maraton, Nocny Nordic Walking - to tylko niektóre z ponad 20 konkurencji rozegranych podczas 15. Festiwalu Biegowego w Piwnicznej-Zdroju, jednego z największych festiwali biegania po górach.

Po raz piętnasty, przez trzy dni, Sądecczyzna tętniła emocjami biegaczy, którzy przyjeżdżają całymi rodzinami, aby uczestniczyć w Festiwalu Biegowym. W programie Festiwalu znajduje się nie tylko ponad 20 dystansów biegowych, ale i wiele imprez towarzyszących i atrakcji dla całej rodziny. To idealna okazja, by wspólnie i aktywnie spędzić czas, naładować akumulatory i zadbać o kondycję fizyczną.

Pierwszego dnia w miasteczku biegowym w Piwnicznej-Zdroju w zawodach sportowych „Aktywny Małopolanin” rywalizowali uczniowie z 18 szkół z całej Sądecczyzny, a wieczorem wystartowały najbardziej efektowne i niecodziennie biegi. Odbył się Bieg Lachów i Górali, Bieg w krawacie i Bieg na szpilkach. Zwieńczeniem pierwszego dnia był wyścig biegaczy gotowych pokonać 7 kilometrów w nocnych ciemnościach.

Drugi dzień sportowych wyzwań na 15. Festiwalu Biegowym rozpoczął się wyjątkowo intensywnie i z przytupem. O godzinie 2:00 w nocy wystartował Bieg 7 Dolin na 100 kilometrów - najbardziej wymagający dystans całej imprezy. Trasa prowadziła przez malownicze, ale jednocześnie trudne tereny Beskidu Sądeckiego, obejmujące m.in. takie miejsca jak: Przehyba, Rytro, Hala Łabowska, Krynica-Zdrój czy Wierchomla. Na start zdecydowało się blisko 300 zawodników, którzy mieli 19 godzin na pokonanie całej trasy. Zawodników zgromadził też krótszy Bieg 7 Dolin na 61 kilometrów oraz Bieg 7 Dolin Górski Koral Maraton - bieg przeznaczony dla tych, którzy preferują klasyczny dystans 42 kilometrów w warunkach górskich. Każdy z tych biegów stanowił ogromne wyzwanie, a jednocześnie dawał uczestnikom okazję do podziwiania uroków beskidzkich krajobrazów.

Podczas gdy długodystansowcy walczyli na górskich szlakach, na starcie zgromadziły się dzieci w wieku od 9 do 12 lat, które pobiegły na dystansie 600 metrów. Wieczorem rozpoczęły się zawody dla miłośników nordic walkingu - Nocny Nordic Walking i Sądecki Nordic Walking Pod Gwiazdami.

Drugi dzień festiwalu zakończył się Nocnym Biegiem Rodzinnym na dystansie 4 kilometrów. Była to nie tylko okazja do wspólnej zabawy, ale przede wszystkim do aktywnego spędzenia czasu w gronie najbliższych.

Ostatni dzień Festiwalu rozpoczął się, kiedy to na starcie stanęli uczestnicy Biegu Górskiego na dystansie 23 km. Zawodnicy musieli zmagać się z ostrymi podbiegami i stromymi zbiegami. Kolejną konkurencją były półmaraton i Bieg Górski - 11 km. W tym samym czasie ruszyły Mistrzostwa Doliny Popradu w Nordic Walking na dystansie 11 kilometrów. To nie tylko rywalizacja, ale i wydarzenie, które skupia wokół siebie miłośników tego sportu, który z każdym rokiem staje się coraz popularniejszy.

Popołudnie należało do najmłodszych i początkujących. Odbyły się Biegi dzieci do lat 8, a także Bieg na 1 km, w którym oprócz biegaczy wystartowała również ogromna liczba wolontariuszy pracujących na wydarzeniu. Bieg był idealny dla początkujących biegaczy oraz tych, którzy chcieli spróbować swoich sił na krótkim dystansie.

Ostatnim wyścigiem 15. Festiwalu Biegowego był Bieg Przebierańców, który wprowadził element zabawy i radości do całego wydarzenia. Barwne stroje, śmiech i kreatywne pomysły towarzyszyły uczestnikom na każdym kroku. Na linię mety dotarli: kosmici, muszkieterowie, Alicja w Krainie Czarów czy Kobieta-Stół. Nie liczył się tu czas, ale pomysłowość i dobra zabawa.

Równolegle z Festiwalem Biegowym odbywa się Festiwal Lachów i Górali. To trzydniowe prezentacje zespołów folklorystycznych oraz zespołów zagranicznych, popularyzujących kulturę Karpat.

„Nasza kultura i tradycja to jest coś, za co możemy być Bogu wdzięczni” - podkreślił przewodniczący Zbigniew Berdychowski, pomysłodawca imprez. „Spotkajmy się za rok. Zapraszam wszystkich serdecznie do Piwnicznej” - dodał.

Lista zwycięzców jest dostępna na internetowej stronie Festiwalu Biegowego: www.festiwalbiegowy.pl

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 11.09.2024, 15:45