Zdrowie i styl życia

Gdynia inspiruje modernizmem - inauguracja w Warszawie

03.04.2017, 18:07aktualizacja: 03.04.2017, 18:07

PAP/Paweł Supernak, fot. 4
3 kwietnia 2017 r., w samo południe, w Domu Braci Jabłkowskich w Warszawie wystawą "Szkło, metal, detal. Architektura Gdyni w szczegółach" najbardziej morskie miasto w Polsce inauguruje projekt "Gdynia inspiruje modernizmem".

Dlaczego Gdynia i dlaczego modernizmem? Bo nie ma na świecie wielu miast, których całe śródmieścia powstały w duchu awangardy modernizmu. Można je wyliczyć na palcach jednej ręki: Tel Awiw, Brasilia, Asmara i właśnie Gdynia. Przy czym gdyński modernizm jest szczególny. Bardzo morski. Budynki przypominają transatlantyki. Z balkonami jak mostki kapitańskie. Z nadbudówkami i masztami flagowymi. Przestronnymi przeszklonymi tarasami jak pokłady statków. Z oknami w kształcie bulajów i ścianami zaokrąglonymi na wzór kadłubów okrętów.

"Miasto budowane jako polskie marzenie, "okno na świat", w ramach ambitnego planu gospodarczego, było jednocześnie polem do popisu dla młodych polskich architektów, urbanistów, dekoratorów i projektantów wnętrz - mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni. - Choć trudno w to dziś uwierzyć, biorąc pod uwagę skalę przedsięwzięcia, całe modernistyczne śródmieście Gdyni ukształtowało się w bardzo krótkim czasie - jednej tylko dekady lat 30-tych dwudziestego stulecia".

Wystawa "Szkło, metal, detal. Architektura Gdyni w szczegółach", przygotowana przez Muzeum Miasta Gdyni, pokazuje kunszt tych właśnie dekoratorów i projektantów wnętrz polskiego międzywojnia.

"Wystawa daje możliwość obejrzenia detali z bliska, zwrócenia uwagi na właściwości materiałów, z których są wykonane: chłód szkła, połysk metali, chropowatość tynków, gładkość matowych gorsecików* - twierdzi dr Anna Śliwa, kurator jedynej w swoim rodzaju wystawy, która powstała z potrzeby serc mieszkańców miasta. - Większość eksponatów pochodzi ze zbiorów Muzeum Miasta Gdyni, Biura Miejskiego Konserwatora Zabytków i Mini Muzeum. Ale zanim trafiły one do każdej z kolekcji, miały swoją, często bardzo burzliwą, historię. Ocalone z kontenera z gruzem, znalezione na wystawce, zachowane podczas prac remontowych, wreszcie - przyniesione przez pasjonatów, przetrwały i są ciekawym świadectwem swoich czasów".

Wystawę oglądać można w Warszawie przez cały miesiąc - od 3 kwietnia do 3 maja tego roku. Towarzyszy jej gra przygotowana na smartfony (w aplikacji Huntly), w której można wygrać atrakcyjne nagrody, m.in. wycieczkę do Szwecji promem Stena Line. Podczas wystawy organizowane będą także warsztaty dla dzieci i młodzieży oraz prelekcje i prezentacje fotografii.

Kolejne imprezy planowane w ramach projektu „Gdynia inspiruje modernizmem” to m.in. Wakacje z modernizmem, czyli cykl spacerów z przewodnikiem, spacery fotograficzne, cykl audycji radiowych, konkurs dla projektantów wnętrz czy największe doroczne wydarzenie tematyczne czyli sierpniowy Weekend Architektury (24-27.08.2017 r.).

*Gorseciki to malutkie kafelki, z których tworzono oryginalne, charakterystyczne dla gdyńskiego modernizmu mozaiki.

Zapraszamy do Gdyni. Gdynia inspiruje modernizmem.

www.modernizmgdyni.pl

Dodatkowych informacji udziela: