Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Wśród nich są także nowonarodzone maleństwa, które uczą się swojego „fachu” pod czujnym okiem rodziców.
Owce kameruńskie to gatunek pochodzący z Afryki zachodniej – głównie z Kamerunu. Doskonale sprawdzają się w gospodarstwach rolnych. Są mało wymagające – jako owce szerstne nie posiadają bowiem runa, więc nie potrzebują regularnego strzyżenia.
Te zamieszkujące zrekultywowane tereny składowiska odpadów przy ul. Rybnickiej 199B w Gliwicach z powodzeniem zastępują też tradycyjne kosiarki. Są ekologiczne i bardzo skuteczne – w jednym sezonie 100 zwierząt jest w stanie „skosić” około 50 hektarów powierzchni. Ponadto owce nie tylko przygryzają trawę, ale także – za pomocą swoich racic – utwardzają i spulchniają podłoże, jednocześnie go nie zadeptując. Zapewniają również organiczny nawóz, który zwiększa bioróżnorodność. Dzięki ich pracy gatunki wysianych uprzednio traw rosną szybciej i są wyraźnie gęstsze.
Korzystając z usług „ekologicznych kosiarek” PZO minimalizuje użycie maszyn spalinowych, które nie tylko generują szkodliwe zanieczyszczenia, ale i hałas. A ten – według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – zajmuje drugie miejsce wśród zagrożeń środowiskowych w Europie – zaraz po zanieczyszczeniu powietrza.
Teren zrekultywowanego składowiska odpadów, na którym pasą się gliwickie owce pokrywa dwumetrowa warstwa ziemi porośnięta wysianymi gatunkami traw. Jest w pełni bezpieczny dla zwierząt, które – oprócz połaci zielonych terenów mają do dyspozycji także wiatę ochronną. Na co dzień owce są pod stałą opieką swojego właściciela, który dba o ich dobrostan, poi czystą wodą i dokarmia smakołykami – oprócz trawy ich przysmakiem są także zboże, kapusta, marchewka, ziemniaki, kukurydza czy buraki.
Owce kameruńskie w roli „ekologicznych kosiarek” po raz pierwszy pojawiły się na terenach PZO w Gliwicach w ubiegłym roku. Już wtedy wywołały prawdziwą furorę. O tym, że zainteresowanie „usługami” zwierząt stale rośnie, świadczyć może kolejne stadko owiec, które od niedawna pasie się także na murawie jednego z boisk na Sikorniku.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 02.05.2023, 08:25 |
Źródło informacji | Gliwice |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ