Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ta inwestycja to jedna z części dużego programu „Nowoczesny Szpital”. Środki na remont i modernizację pozyskaliśmy dzięki wsparciu prezydenta Głogowa i danych miejskich oraz Fundacji KGHM i samorządowców. Rozpoczęliśmy program Nowoczesny Szpital od remontu intensywnej terapii, potem porodówka i oddział noworodkowy i ginekologia oraz oddział wewnętrzny. Dysponujemy tomografem, rezonansem, pracownią elektroencefalografii, elektrobiografii oraz oddziałem rehabilitacji neurologicznej. Dysponujemy także wspaniałą kadrą, prowadzimy także działalność naukową – mówi Edward Schmidt prezes Głogowskiego Szpitala Powiatowego.
Wszystkie sale są nowocześnie wyposażone: mają dostęp do węzłów sanitarnych oraz w pełni elektryczne łóżka z panelami. Pomieszczenia są o wysokim standardzie, wyposażone w specjalistyczne urządzenia i wysokiej jakości sprzęt. Nowością jest jedna duża sala nadzoru poudarowego, na pięć łóżek, w bardzo wysokim standardzie. Oddział liczy 28 łóżek i zajmuje około 900 metrów kwadratowych. Jest dwa razy większy niż poprzedni oddział.
- To ogromna radość, że nasz zapoczątkowany kilka lat temu rozwój szpitala, może być prowadzony i kontynuowany także dzięki wsparciu miasta. Szpital się zmienia. W przyszłym roku przeznaczymy aż 8 mln na kolejne modernizacje w szpitalu – mówi Rafael Rokaszewicz prezydent Głogowa.
Koszt całego przedsięwzięcia to blisko 5 milionów 700 tysięcy złotych, z czego dotacja Gminy Miejskiej Głogów wynosi 3 miliony złotych. Pozostałe środki to 500 tysięcy złotych z Fundacji KGHM Polska Miedź, środki z kredytu z Banku Gospodarstwa Krajowego oraz środki własne Głogowskiego Szpitala Powiatowego.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 15.12.2022, 15:32 |
Źródło informacji | Głogów |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ