Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Druk 3D to technologia, która zmienia niemal każdą dziedzinę naszego życia – od mody, elektroniki, medycyny, przez przemysł, budownictwo, po sztukę i edukację. Dzięki swojej wszechstronności pozwala na tworzenie unikalnych, spersonalizowanych przedmiotów, które wcześniej były trudne lub niemożliwe do wykonania. Chociaż za oficjalną datę powstania druku 3D przyjmuje się rok 1984, prace koncepcyjne nad tą technologią sięgają początku lat 70-tych ubiegłego wieku. Znakomita większość osób na świecie słyszała już o drukarkach 3D, lecz mało kto widział je na żywo i wie na czym polega zasada ich działania?
Choć druk 3D i pieczenie pierników mogą wydawać się odległymi dziedzinami, to w rzeczywistości mają kilka ciekawych punktów wspólnych. Pieczenie pierników wymaga często użycia foremek o różnych kształtach i wzorach, które można zaprojektować i wydrukować za pomocą drukarki 3D, umożliwiając personalizację wypieków.
Jednym z najbardziej popularnych zastosowań druku 3D w cukiernictwie jest tworzenie foremek do wykrawania ciasta. Zamiast korzystać z gotowych, standardowych kształtów dostępnych w sklepach, można zaplanować własny kształt w programie do projektowania 3D, a następnie je wydrukować, nie wydając przy tym więcej niż 2 zł za materiał do druku, czyli tzw. filament.
To były rodzinne warsztaty łączące nowoczesną technologię z kreatywną zabawą. Wspólne drukowanie różnych przedmiotów to nie tylko świetna okazja do spędzenia czasu z bliskimi, ale także nauka nowych umiejętności. Warsztaty z wykorzystaniem drukarek 3D są idealne dla dzieci, rodziców, a nawet dziadków – każdy znajdzie coś dla siebie. Jestem przekonany, że druk 3D otworzył przed miłośnikami pieczenia pierników zupełnie nowe możliwości! Od personalizowanych foremek po skomplikowane konstrukcje – wszystko ogranicza jedynie wyobraźnia – podkreśla Dariusz Szymkiewicz, sołtys sołectwa Bystrzyca Dolna, pomysłodawca przedsięwzięcia, który wspólnie z Radą Sołecką i KGW zDolna Bystrzyca zorganizował rodzinne warsztaty.
Dzięki tej technologii pieczenie pierników będzie dla nas nie tylko kulinarną przygodą, ale także prawdziwą formą sztuki – podkreślali zgodnie uczestnicy warsztatów.
Zatem druk 3D wprowadził pieczenie pierników na nowy poziom dzięki możliwości tworzenia spersonalizowanych i precyzyjnych foremek.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 05.12.2024, 08:49 |
Źródło informacji | Gmina Świdnica |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Konferencja prasowa pt. „Stop miliardowi mniej na system ochrony zdrowia psychicznego w przyszłym roku. Stop likwidacji Centrów Zdrowia Psychicznego” PAP
Termin: 16.09.2025, godz. 14:00- 18.09.2025, 11:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Centrów Zdrowia Psychicznego
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ