Zdrowie i styl życia

Gwiazdy muzyki i sportu wspierają pierwszy Europejski Dzień Eks-palacza

26.09.2013, 15:39aktualizacja: 26.09.2013, 15:39

Komisja Europejska ustanowiła 26 września Dniem Eks-palacza. We wszystkich krajach Unii Europejskiej odbywają się z tej okazji liczne wydarzenia. Warszawa dołącza do obchodów Dnia Eks-palacza, uczestnicząc w 35. Maratonie Warszawskim inaugurowanym na Stadionie Narodowym.

W ramach obchodów Dnia Eks-palacza znane osoby w całej Europie zjednoczyły się, aby pogratulować 400 tysiącom bohaterów, którzy rzucili palenie dzięki kampanii Komisji Europejskiej "Eks-palacze. Nic ich nie zatrzyma". Sławny DJ - Bob Sinclar - oraz wybitna tenisistka - Victoria Azarenka - stanęli na czele znanych artystów i sportowców, którzy wraz z Komisją Europejską inaugurują Dzień Eks-palacza.

Jest to pierwszy w Europie dzień promocji zdrowia, którego celem jest uhonorowanie osiągnięć byłych palaczy tytoniu. Komisja Europejska wyraża nadzieję, że ponad 400 tysięcy osób (w Polsce ponad 20 tysięcy), które w ramach kampanii "Eks-palacze. Nic ich nie zatrzyma" rzuciły palenie dzięki bezpłatnemu narzędziu iCoach, zainspiruje tysiące innych do rozstania się z nałogiem.

Sinclar i Azarenka jednoczą się z innymi sławnymi osobami z całej Europy, aby złożyć gratulacje wszystkim byłym palaczom i podkreślić fakt, że rzucenie palenia to jedna z najtrudniejszych i najważniejszych decyzji w życiu. W obchodach uczestniczyć będzie także Europejska Fundacja Płuc (http://www.europeanlung.org) oraz inne organizacje zajmujące się zdrowiem, instytucje charytatywne i wiodący pracodawcy, mając nadzieję, że zmotywuje to osoby, które wciąż walczą z nałogiem tytoniowym.

Podczas przemowy w Parc du Cinquentenaire w Brukseli, Tonio Borg, Europejski Komisarz ds. Zdrowia, powiedział: "Gratulacje dla wszystkich byłych palaczy! Eks-palacze są zwycięzcami w walce z uzależnieniem od papierosów i źródłem inspiracji dla innych. Cieszę się, że wiele osób wybrało życie wolne od tytoniu i mam ogromną nadzieję, że zachęci to pozostałych palaczy do podjęcia podobnej decyzji".

Szczególnym wydarzeniem dla Eks-palaczy będzie spotkanie ze światowej sławy DJ'em, Bobem Sinclarem, który z okazji "Dnia Eks-palacza" bezpłatnie udostępnił 1000 pobrań swojego najnowszego hitu "Summer Moonlight".

Przemawiając na konferencji wyjaśnił, że po przepracowaniu kilku lat w różnych klubach muzycznych, zaangażował się w kampanię ze względu na korzyści wynikające z pracy w środowisku wolnym od dymu.

"Teraz, gdy palenie jest zakazane w większości klubów, atmosfera jest bardziej przyjazna dla ludzi i dla mnie - czuję się lepiej, moje ubrania nie śmierdzą papierosami i wiem, że nie muszę tolerować biernego palenia. Eks-palacze mają więcej pieniędzy, lepsze zdrowie, lepszą jakość życia... i na pewno ładniej pachną. Kiedy rzucasz palenie, świadomie wybierasz życie, wybierasz swój własny sukces. Dlatego właśnie dziś świętujemy".

W Warszawie obchody Dnia Eks-palacza odbędą się 28 i 29 września podczas 35. PZU Maratonu Warszawskiego na Stadionie Narodowym. Przedstawiciele kampanii Komisji Europejskiej "Eks-palacze - nic ich nie zatrzyma" zagoszczą w najbliższy weekend na Stadionie Narodowym na Targach Expo Sport & Fitness 2013. To wyjątkowa okazja do złożenia gratulacji byłym palaczom tytoniu w Polsce.

O kampanii:

Wprowadzona w 2011 roku kampania „Eks-palacze. Nic ich nie zatrzyma” to inicjatywa Komisji Europejskiej. Jej celem jest istotne zmniejszenie liczby możliwych do uniknięcia zgonów spowodowanych paleniem z obecnych 700 tysięcy przypadków rocznie w całej Unii Europejskiej. Kampania „Eks-palacze. Nic ich nie zatrzyma” skierowana jest do 28 milionów palaczy w wieku 25 - 34 l., a jej wyjątkowość wynika z podkreślania korzyści rzucenia palenia zamiast wielokrotnie powtarzanych ostrzeżeń o zagrożeniach. Bezpłatne narzędzie internetowe iCoach (http://www.exsmokers.eu) ułatwia rzucenie palenia i dostępne jest we wszystkich 22 językach Unii Europejskiej.

"Dzień Eks-palacza" jest kontynuacją kampanii "Quit Smoking With Barça" organizowanej przez Komisję Europejską we współpracy z międzynarodowym klubem piłkarskim FC Barcelona, w której obecnie uczestniczy ponad 70 tysięcy osób rzucających palenie (http://www.quitsmokingwithbarca.eu).

Źródło: Ex-smokers are unstoppable

KONTAKT: