Zdrowie i styl życia

ideaPoint, Inc. ogłasza uruchomienie portalu zapewniającego naukowcom możliwość ubiegania się o dane kliniczne od pięciu globalnych sponsorów badań naukowych

02.01.2014, 11:05aktualizacja: 02.01.2014, 11:05

Inicjatywa ma na celu ułatwienie wymiany danych w celu wsparcia dynamicznie rozwijających się badań biomedycznych.

QUINCY, Massachusetts, 2 stycznia 2014 roku. /PRNewswire/ - Spółka ideaPoint, Inc., wiodący dostawca systemów do nawiązywania kontaktów i współpracy, ogłosiła dziś premierę nowego portalu internetowego. Portal w bezpieczny sposób zapewni naukowcom dostęp na żądanie do anonimowych danych dotyczących badań klinicznych pacjentów. Dane te przekazały organizacje sponsorujące projekt (http://clinicalstudydatarequest.com), a wśród nich m.in. Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline, Roche, Sanofi oraz ViiV Healthcare.

Posiadająca bogate doświadczenie w dostarczaniu rozwiązań do nawiązywania współpracy przez Internet, ideaPoint zajmie się obsługą techniczną nowej strony w zakresie bezpieczeństwa procesu wnioskowania i ewaluacji.

Ponieważ naukowcy nieustannie pracują nad terapiami i metodami leczenia schorzeń, które stanowią obecnie główne wyzwania medyczne, z uznaniem powitano możliwość formułowania analiz naukowych, które dzięki kontynuacji badań z użyciem danych klinicznych mogą zaowocować lepszą jakością opieki nad pacjentami. Po raz pierwszy w historii naukowcy mogą wybierać spośród dziedzin, które ich interesują, dzięki wielu sponsorom z różnych branż, a następnie przesyłać własne propozycje rozwiązania danego problemu za pośrednictwem łatwego w obsłudze portalu internetowego. Propozycje badań analizowane są przez Niezależną Grupę Ekspertów, która zdecyduje, czy danemu naukowcowi należy przyznać dostęp do danych. Grupa analizuje przedłożone plany naukowe i plany dotyczące publikacji wyników, uwzględniając ewentualne konflikty interesów oraz kwalifikacje zespołu badawczego. Osoby zaangażowane w tę inicjatywę planują jak najszybciej powierzyć kwestie administracyjne i rozpatrywanie przyszłych propozycji badawczych niezależnemu podmiotowi zewnętrznemu. Pod adresem: http://clinicalstudydatarequest.com/Step-By-Step.aspx zamieszczono proste filmowy instruktażowe oraz poradniki objaśniające, jak korzystać z portalu i jak przesyłać swoje propozycje.

Oprócz propozycji badawczych związanych z ewentualnym udostępnianiem danych z badań klinicznych, które zamieszczono już w portalu, naukowcy mogą także przesyłać do wybranych sponsorów zapytania o dostępność danych z badań jeszcze nieopublikowanych. Po zatwierdzeniu przez Niezależną Grupę Ekspertów, naukowcy proszeni są o podpisanie Umowy o Udostępnienie Danych. Wymagania zawarte w tej umowie, jak również jej szablon, dostępne są na portalu.

"Ten przyjazny w użytkowaniu portal zaprojektowano i stworzono w oparciu o oprogramowanie do współpracy i nawiązywania kontaktów. Wyjście naprzeciw tej potrzebie było naturalnym poszerzeniem naszej współpracy z podmiotami z branży nauk przyrodniczych oraz organizacjami akademickimi i non-profit. Ogromną przyjemnością była dla nas także, współpraca z przedstawicielami organizacji sponsorskich przy realizacji tego przełomowego projektu” - powiedział Scott Shaunessy, prezes Zarządu i założyciel ideaPoint. - Nasze rozwiązanie charakteryzuje się wysoką konfigurowalnością, co pozwoli nam wzbogacać je o nowe funkcje, w miarę długofalowego funkcjonowania projektu".

Na liście zamieszczonej obecnie na portalu znajduje się szereg różnorodnych badań udostępnionych przez organizacje sponsorskie. Listę można łatwo konfigurować, tak aby do projektu mogli dołączać i udostępniać swoje badania kolejni sponsorzy z sektora przemysłowego, akademickiego i non-profit. Osoby zainteresowane tym tematem więcej informacji uzyskają, pisząc na adres: info@clinicalstudydatarequest.com.

ideaPoint oraz sponsorzy, którzy wsparli portal swoimi materiałami, uważają, że projekt ten jest ważnym krokiem na drodze do szerszego dostępu do danych klinicznych, które przyczynią się do doskonalenia badań biomedycznych. Wraz z rozwojem swojej inicjatywy z chęcią podejmą trwałą i zakrojoną na szeroką skalę współpracę ze środowiskiem naukowym.

ideaPoint

ideaPoint, Inc. jest dostawcą oprogramowania dla przedsiębiorstw, który zapewnia wsparcie globalnemu sektorowi nauk przyrodniczych w szybszym podejmowaniu jakościowych decyzji w zakresie wdrażania innowacji o zasadniczym znaczeniu dla ich działalności.

Od momentu założenia w roku 2008 ideaPoint dostarczało rozwiązań programowych wiodącym w swoich branżach organizacjom specjalizującym się w farmaceutyce, biotechnologii i urządzeniach medycznych. Stara się zapewnić im możliwość korzystania i trafnej oceny możliwości współpracy, licencjonowania i przejmowania oraz inwestycji biznesowych, jak również innych modeli współpracy, które pozwalają na rozwój w oparciu o nowe produkty, usługi i zakładanie nowych form działalności.

Źródło: ideaPoint, Inc.

KONTAKT: