Zdrowie i styl życia

Illumination i Nintendo ogłaszają termin premiery kinowej i obsadę dubbingową filmu animowanego Super Mario Bros

24.09.2021, 15:29aktualizacja: 24.09.2021, 15:37

SANTA MONICA, Kalifornia, & KIOTO, Japonia--(BUSINESS WIRE)-- Illumination (siedziba: Santa Monica, CA, USA; założyciel i dyrektor generalny: Chris Meledandri) i Nintendo Co., Ltd. (siedziba: Kioto, Minami-ku, Japonia; dyrektor reprezentacyjny i prezes: Shuntaro Furukawa, odtąd „Nintendo”) ogłosiły dzisiaj, że światowa premiera ich nowego filmu animowanego opartego na świecie Super Mario Bros. odbędzie się w okresie świątecznym 2022 roku. Universal Pictures rozpocznie emisję filmu w Ameryce Północnej 21 grudnia 2022 r., a harmonogram premier w pozostałych krajach i regionach zostanie ogłoszony w późniejszym terminie. Produkcję filmu współfinansują Universal Pictures i Nintendo.

Firmy Illumination i Nintendo ogłosiły również listę aktorów, którzy użyczą swoich głosów postaciom z filmu: Mario (Chris Pratt), Księżniczka Peach (Anya Taylor-Joy), Luigi (Charlie Day), Bowser (Jack Black), Toad (Keegan-Michael Key), Donkey Kong (Seth Rogen), Cranky Kong (Fred Armisen), Kamek (Kevin Michael Richardson) i Spike (Sebastian Maniscalco). Każda z tych osób została wybrana ze względu na ich umiejętność uchwycenia niepowtarzalnego charakteru postaci.

Ten nowy animowany film zostanie wyprodukowany przez Chrisa Meledandriego z Illumination i Shigeru Miamoto z Nintendo, a za reżyserię odpowiadają Aaron Horwath i Michael Jelenic, którzy mają już na swoim koncie współpracę przy produkcji serialu animowanego „Teen Titans Go!” („Młodzi Tytani”) i filmu „Teen Titans Go! To the Movies”. Autorem scenariusza do filmu będzie Matthew Fogel, który ma już swoim portfolio takie tytuły jak „The LEGO Movie 2: The Second Part” i nadchodzący film Illumination pt. „Minions: The Rise of Gru”.

„Mario i Luigi są jednymi z najbardziej ulubionych postaci kultury popularnej i jesteśmy zaszczyceni możliwością bliskiej współpracy z Shigeru Miyamoto i jego pełnym wyobraźni zespołem z Nintendo, pozwalającej nam na ożywienie tych postaci w filmie animowanym, czego nie dokonano w żadnym dotychczas wyprodukowanym filmie” - powiedział Chris Meledandri, założyciel i dyrektor generalny Illumination i dyrektor zewnętrzny Nintendo.

„Współpracujemy z Chrisem i jego doświadczonym zespołem nie tylko po to, aby stworzyć film oparty na postaciach znanych z gier, lecz również aby zapewnić rozrywkę, która ożywia Super Mario Bros. na ekranie i pozwala każdemu na spędzenie miłego czasu, niezależnie od tego, czy zapoznali się z grą, czy nie. Produkcja jak dotąd jest konstruktywna i przebiega bardzo dobrze, a obydwie strony czerpią od siebie wzajemnie wiedzę. Z pokorą prosimy fanów o to, aby poczekali jeszcze trochę na premierę i mamy nadzieję, że z niecierpliwością oczekują na podziwianie tych niepowtarzalnych postaci z gry Super Mario Bros. na wielkim ekranie” - powiedział Shigeru Miyamoto, dyrektor reprezentacyjny i członek kadry zarządzającej Nintendo.

Obsada dubbingowa:

- Mario – Chris Pratt,

- Księżniczka Peach – Anya Taylor-Joy,

- Luigi – Charlie Day,

- Bowser – Jack Black,

- Toad – Keegan-Michael Key,

- Donkey Kong – Seth Rogen,

- Cranky Kong – Fred Armisen,

- Kamek – Kevin Michael Richardson,

- Spike – Sebastian Maniscalco,

- ??? – Charles Martinet.

O filmie animowanym Super Mario Bros.

Premierę filmu animowanego Super Mario Bros., za którego produkcję odpowiadają Chris Meledandri z Illumination i Shigeru Miyamoto z Nintendo zaplanowano na okres bożonarodzeniowy 2022 r. Premiera filmu w Ameryce Północnej odbędzie się 21 grudnia 2022 roku. Daty premier w innych krajach i regionach zostaną ogłoszone w późniejszym terminie. Produkcję filmu współfinansują Universal Pictures i Nintendo, a za dystrybucję na całym świecie odpowiada wytwórnia Universal Pictures.

Illumination

Illumination, firma założona w 2007 roku przez nominowanego do Nagrody Akademii Filmowej Chrisa Meledandriego, jest jednym z czołowych w branży producentów filmów animowanych. Firma ma prawa do dwóch z czterech najlepszych filmów animowanych wszech czasów, a jej kultowe popularne marki, wypełnione pamiętnymi i unikatowymi postaciami, przyciągające widzów na całym świecie i charakteryzujące się dużym znaczeniem pod względem kulturowym, wypracowały przychody wynoszące ponad 625 mld USD. Według magazynu Fast Company, Illumination jest jedną z najbardziej innowacyjnych firm na świecie.

Nintendo

Nintendo Co. Ltd. , spółka z siedzibą w Kioto, w Japonii, stworzyła tytuły, które zyskały popularność na całym świecie, w tym Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ i Splatoon™ dzięki integracji sprzętu komputerowego i oprogramowania oferowanego przez Nintendo. Celem Nintendo jest dostarczenie niepowtarzalnych i intuicyjnych doświadczeń w dziedzinie rozrywki dla każdego, produkcja i sprzedaż urządzeń do gier wideo, takich jak rodzina produktów Switch™, opracowanie i obsługa aplikacji na inteligentne urządzenia i współpraca z partnerami w zakresie szeregu innych inicjatyw związanych z rozrywką, jak treści audiowizualne czy parki rozrywki. Spółka Nintendo sprzedała ponad 5,1 mld gier i ponad 800 mln urządzeń komputerowych na całym świecie. Od wprowadzenia na rynek Nintendo Entertainment System™ ponad 30 lat temu, obecnie i w przyszłości, nieustanną misją Nintendo jest i będzie tworzenie jedynej w swoim rodzaju rozrywki, która wywołuje uśmiech na twarzach ludzi na całym świecie.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210923006003/en/

Źródło: Illumination i Nintendo Co., Ltd.

KONTAKT:

Illumination