Zdrowie i styl życia

invendo medical zamyka finansowanie kapitału własnego o wartości 20 mln EUR prowadzone przez Xeraya Capital

20.03.2014, 18:03aktualizacja: 20.03.2014, 18:03

Znaczne dofinansowane ukierunkowane na przyspieszenie industrializacji i komercjalizacji jednorazowego kolonoskopu marki invendo

KISSING, Niemcy i GARDEN CITY, Nowy Jork, 20 marca 2014 r. /PRNewswire/ - invendo medical, spółka zajmująca się produkcją i dystrybucją jednorazowych oraz wspieranych komputerowo systemów do kolonoskopii, ogłosiła dzisiaj zamknięcie rundy finansowania o wartości 20,3 mln EUR (28 mln USD) prowadzonej przez nowego inwestora Xeraya Capital Sdn Bhd ("Xeraya Capital"), który to prowadził inwestycje za pośrednictwem spółki stowarzyszonej. W finansowaniu udział wzięli dotychczasowi inwestorzy TVM Capital, Wellington Partner i 360° Capital oraz założyciele, do których dołączył lokalny, niemiecki oddział. Pozwoli to na rozpoczęcie przez invendo starań ukierunkowanych na industrializację systemu invendoscopy™, który otrzymał aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA).

Invendoscope™ SC20 oferuje szereg rozwiązań niewykorzystywanych wcześniej w kolonoskopii:

- to jedyny zatwierdzony do obrotu jednorazowy kolonoskop;

- wykorzystując delikatny, wspierany komputerowo (automatyczny) napęd, nie wymaga pchania ani ciągnięcia;

- wszystkie funkcje endoskopowe wykonuje się za pomocą joysticka;

- zapewnia mniejszy nacisk na ściany jelita.

Podobnie do innych endoskopów, invendoscope™ pozawala na prowadzenia interwencji śródzabiegowych poprzez kanał roboczy.

"Jesteśmy bardzo podekscytowani perspektywą wsparcia ze strony Xeraya Capital i pozostałych inwestorów. Otrzymujemy to dofinansowanie w doskonałym momencie, gdyż tworzymy już pierwsze instalacje i wprowadzamy produkt na rynek amerykański - powiedział Berthold Hackl, dyrektor generalny invendo medical. - Kolonoskopia już tworzy ogromny rynek z ponad 16 mln zabiegów wykonywanych w samych Stanach Zjednoczonych, a samo spełnienie wymogów nie wystarcza. Spodziewamy się, że invendoscope™ odegra znaczną rolę w zwiększeniu przestrzegania badań przesiewowych na raka jelita grubego, jako że rozwiązuje wiele problemów napotykanych przez pacjentów, którzy muszą przejść taki zabieg. Po raz pierwszy mogą skorzystać z alternatywnego rozwiązania wspieranego komputerowo, wykorzystującego automatyczny napęd, dzięki któremu na ścianę jelita wywierany jest mniejszy nacisk. Ponadto w wielu dziedzinach medycyny, jednorazowe wyroby medyczne ostatecznie zdominowały rynek, a nasz invendoscope™ to na chwilę obecną jedyny takiego rodzaju wyrób".

"Xeraya Capital świadczy usługi zarządzania inwestycjami odnośnie kapitału wysokiego ryzyka, a także inwestycji private equity w sektorze nauk biologicznych - powiedział Timo Hercegfi, dyrektor finansowy invendo medical. - Ich strategia obejmuje inwestowanie w spółki o przełomowych technologiach, a technologie medyczne stanowią jeden z głównych obszarów ich inwestycji. Firma invendo medical wchodzi na duży i rozwijający się rynek ze swoim własnym produktem, który ma szansę ułatwić wiele zabiegów prowadzonych z myślą o zapobieganiu rakowi jelita grubego, który obecnie stanowi drugą najczęstsza przyczynę zgonów powodowanych przez choroby nowotworowe. Xeraya Capital pomoże wynieść naszą spółkę na następny poziom".

Nowe fundusze posłużą do budowy infrastruktury marketingowej i usługowej w Stanach Zjednoczonych, w celu zwiększenia możliwości produkcyjnych w zakresie wyrobu, wsparcia bieżących projektów rozwojowych oraz udoskonalenia jego optyki i łatwości obsługi.

invendo medical (http://www.invendo-medical.com)

invendo medical to spółka mająca swoje siedziby w Nowym Jorku (Stany Zjednoczone) i Kissing niedaleko Monachium (Niemcy), skupiająca swoją działalność na jednorazowych, bezpiecznych pod względem sanitarnym produktach endoskopijnych z zakresu gastroeneterologii, wspomaganych komputerowo i wykorzystujących technologiczne zdobycze robotyki. W ciągu kilku ostatnich lat, spółka wykorzystała szereg własnych technologii do stworzenia swojego pierwszego produktu - jednorazowego kolonoskopu invendoscope™, który uzyskał zgodę na wprowadzenie na rynek amerykański i UE.

Materiał wideo: http://www.youtube.com/watch?v=c50csUE1QvQ

Źródło: invendo medical