Zdrowie i styl życia

Już 14 sierpnia w Kozerkach ruszy kolejny turniej rangi ATP

09.08.2023, 11:48aktualizacja: 09.08.2023, 12:01

Fundacja De Arte Athletica (1)
Od najbliższego poniedziałku korty Akademii Tenisowej Tenis Kozerki pod Grodziskiem Mazowieckim staną się areną pasjonujących zmagań zawodników z Polski oraz zagranicy, którzy wezmą udział w turnieju LOTTO Kozerki Open - ATP Challenger Tour 100. Pula nagród w tym prestiżowym wydarzeniu wynosi 118 tysięcy euro.

Gwiazdą wydarzenia będzie niewątpliwie Łukasz Kubot, jeden z najbardziej utytułowanych polskich tenisistów. Triumfator Australian Open i Wimbledonu w grze podwójnej weźmie także aktywny udział w zbliżającym się turnieju, grając w parze z Kacprem Żukiem, wielokrotnym medalistą mistrzostw Polski różnych kategorii wiekowych.

„Turniej w Kozerkach nawiązuje do najlepszych tradycji imprez tenisowych organizowanych nad Wisłą. Poza doświadczonymi tenisistami z całego globu zobaczymy również młodych, ambitnych graczy, być może następców Igi Świątek czy Huberta Hurkacza” - powiedział Łukasz Kubot podczas konferencji zorganizowanej w Centrum Prasowym PAP.

Wydarzenie cieszy się rosnącym zainteresowaniem zarówno zawodników, jak i całego świata tenisa. Imponuje bowiem stawka tego prestiżowego turnieju - pula nagród wynosząca 118 tysięcy euro, możliwość zdobycia wielu cennych punktów oraz szansa na skokowy awans w światowym rankingu. Sukces turnieju w Kozerkach świadczy także o coraz mocniejszej pozycji Polski na „tenisowej mapie świata”, a dyscyplina ta, jeszcze kilkanaście lat temu stosunkowo nad Wisłą niszowa, dzięki sukcesom naszych zawodników gromadzi dziś na kortach i przed telewizorami rzesze entuzjastów.

„Na kortach w Kozerkach pojawią się takie gwiazdy, jak Benoit Paire, Tomas Machac czy Bernard Tomic” - tłumaczył Jarosław Lewandowski, dyrektor turnieju LOTTO Kozerki Open - ATP Challenger Tour 100.

Organizator dodał, że poza kibicowaniem swoim faworytom w grze pojedynczej czy deblowej, na widzów czeka szereg dodatkowych atrakcji.

„Impreza rozpocznie się już 12 sierpnia koncertem Ani Krysiak i zespołu >>Popularni<<. Rozegrany zostanie także specjalny turniej dla młodzieży w kategorii wiekowej U12 - U 14 o nazwie Kozerki Open Kids, z dużą pulą nagród rzeczowych i pieniężnych sięgającą 80 tys. złotych. Poza tym dla całej rodziny wizyta w naszym ośrodku stanowi możliwość spędzenia wspaniałego dnia i skorzystania z szeregu atrakcji: animacji, basenów, strefy cateringowej” - wyjaśniał Jarosław Lewandowski.

Akademia Tenisowa Tenis Kozerki to także chluba całej lokalnej społeczności i władz samorządowych, o czym przekonywał Grzegorz Benedykciński, burmistrz Grodziska Mazowieckiego.

„Po trzech dekadach piastowania tego urzędu nic nie powinno mnie zaskakiwać, a jednak właścicielom Akademii, realizującym swoje marzenia, to się nieustannie udaje. Mała wioska Kozerki jest dziś słynna na całym świecie, a rozgrywany w niej turniej to również okazja do zaproszenia wszystkich gości do samego Grodziska, zachwycającego pięknymi parkami i cennymi zabytkami” - podkreślał samorządowiec.

Podczas konferencji przypomniano, że organizacja tak wielkiego wydarzenia nie byłaby możliwa bez zaangażowania szeregu sponsorów - między innymi Totalizatora Sportowego, właściciela marki LOTTO.

„Nasza współpraca z inicjatorami tego turnieju nie jest przypadkowa, bo od lat staramy się rozwijać i profesjonalizować tenis w Polsce. Życzę wszystkim zawodnikom i kibicom prawdziwej kumulacji sportowych emocji” - powiedziała Aida Bella, rzeczniczka prasowa Totalizatora Sportowego.

Finały turnieju LOTTO Kozerki Open - ATP Challenger Tour 100 wyjątkowo odbędą się w sobotę (a nie, jak nakazuje tenisowa tradycja, w niedzielę). Wielu zawodników będzie się bowiem spieszyć do Nowego Jorku - na inaugurację legendarnego US Open.

Wszystkie informacje o wydarzeniu znaleźć można na oficjalnej stronie turnieju.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE