Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Na odwiedzających czekały kramy ze smacznymi pierogami, podhalańskimi serami, chlebami czy wędzonymi rybami. Były tureckie chałwy, baklawa, lukrowane pierniczki, krówki, pyszne miody, aromatyczne oliwy, domowe konfitury, zioła i naturalne przyprawy.
W tym roku jarmarkową potrawą przygotowaną przez znakomitego kucharza Krzysztofa Górskiego z Teatru Kulinarnego była pyszna kapusta z grzybami. To tradycyjne polskie danie pojawia się na stołach wigilijnych w wielu naszych domach. Dla gości jarmarku przygotowano 4 tysiące porcji.
Nie mogło zabraknąć muzycznych przyjemności! Scena na placu Zamkowym gościła lokalnych wokalistów, zespoły i muzyków, którzy umilali czas świątecznym repertuarem.
Dzięki Krakowskiemu Teatrowi Ulicznemu „Scena Kalejdoskop” na placu Zamkowym pojawili się niezwykli bohaterowie – lśniący złotymi piórami Kogut, majestatyczny Bocian na szczudłach, Gwiezdnik z ludową gwiazdą, Czart i Archanioł, kozioł a nawet Maszkarony! Te kolorowe postaci grane przez aktorów na szczudłach, w maskach, wciągnęły widzów w wir niezwykłego świata.
Nieodłącznym elementem jarmarku było też selfie z Mikołajem, który konińską imprezę odwiedza każdego roku. W ratuszu dzieci i dorośli brali udział w świątecznych warsztatach wykonywania świątecznych lampionów czy budowania domków z pierników.
Jak zwykle Motocyklowa Grupa z Konina przemieniła się w Mikołajową Grupę z Konina, aby nieść dzieciom radość. Miłośnicy motocykli pojawili się na jarmarku w mikołajowych przebraniach. Integrowali się z maluchami oraz rozdawali słodycze. Chętni mogli oczywiście z bliska obejrzeć stalowe rumaki, zrobić zdjęcie i porozmawiać z motocyklowymi Mikołajami. Przewidziano również pamiątkowe naklejki. To już siódme spotkanie motocyklowych Mikołajów z dziećmi.
Głównym organizatorem jarmarku było Centrum Kultury i Sztuki w Koninie, a współorganizatorami Miasto Konin i fundacja Cave.art.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 11.12.2023, 17:18 |
Źródło informacji | UM Konin |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Szkolenie VR pomaga pracownikom ochrony zdrowia przestrzegać zasad higieny rąk
Światowy Dzień Higieny Rąk - globalna inicjatywa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co roku obchodzony jest 5 maja. Tork, marka należąca do Essity i światowy lider w dziedzinie profesjonalnej higieny już po raz 10. aktywnie bierze w nim udział. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest higiena rąk w szpitalach w kontekście zapobiegania zakażeniom i opracowywania procedur, które pomagają zachowywać czystość rąk. Specjalnie z myślą o pracownikach ochrony zdrowia powstał innowacyjny i angażujący trening w wirtualnej rzeczywistości. Jego celem jest pomoc w skutecznym wdrażaniu praktyk higienicznych i przestrzeganiu pięciu momentów higieny rąk według WHO.- 05.05.2025, 12:05
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: TORK
-
Image
Totalizator Sportowy zwiększa pulę nagród o 2 mln zł w nowym sezonie wyścigowym na Torze Służewiec PAP
27 kwietnia bomba poszła w górę, otwierając sezon 2025 na warszawskim hipodromie, podczas którego zostanie rozegranych blisko 400 gonitw dla koni pełnej krwi angielskiej, czystej krwi arabskiej i kłusaków francuskich. „Zwiększyliśmy pulę nagród o 2 miliony, a zatem całkowita pula nagród na sezon 2025 opiewa na 10 mln złotych” - mówi Beata Stelmach, prezes zarządu Totalizatora Sportowego.- 30.04.2025, 16:40
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Talerz dla maturzysty
Mózg to centrum dowodzenia, które stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20 proc. energii dostarczanej z pożywieniem. Jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść, by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym w tekście poniżej.- 30.04.2025, 11:59
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ