Zdrowie i styl życia

MAP: Poczta Polska kupuje specjalistyczny sprzęt, który pomoże w leczeniu chorych na COVID-19 (komunikat)

22.05.2020, 14:06aktualizacja: 22.05.2020, 14:06

- MAP informuje:

Poczta Polska kupuje specjalistyczny sprzęt, który pomoże w leczeniu chorych na COVID-19. To jedyne takie urządzenie w polskich centrach krwiodawstwa i krwiolecznictwa

Fundacja Poczty Polskiej „Pocztowy Dar” kupiła specjalistyczny analizator immunologiczny osocza, który pozwoli na wykorzystanie osocza ozdrowieńców do leczenia chorych na COVID-19. To jedyne takie urządzenie w polskich centrach krwiodawstwa i krwiolecznictwa. Centrum w Białymstoku będzie w stanie przygotować dzięki niemu preparaty do leczenia chorych w całej Polsce.

Przy pomocy analizatora można dokładnie określić poziom przeciwciał w osoczu krwi pochodzącym od ozdrowieńców i dzięki temu przygotować odpowiednie dawki leczniczego preparatu, które będą przeznaczone dla chorych na COVID-19.

Transfuzja osocza ozdrowieńców, którzy przeżyli zakażenie wirusem SARS-CoV-2 i wytworzyli przeciwciała jest jedną z obecnie badanych kuracji leczniczych. Badania trwają również w Polsce, a kluczowe dla ich powodzenia jest pozyskiwanie osocza od osób, które wyzdrowiały po infekcji. Osoby takie systematycznie zgłaszają się do Regionalnych Centrów Krwiodawstwa w całej Polsce.

Urządzenie wraz z odczynnikami i materiałami niezbędnymi do wykonywania badań kosztowało ponad 330 tys. zł. Pieniądze na zakup pochodziły z funduszy spółek z grupy Poczty Polskiej.

Administratorem Państwa danych osobowych jest Minister Aktywów Państwowych z siedzibą w Warszawie przy ul. Wspólna6/Krucza36. Państwa dane osobowe przetwarzane są w celu realizacji czynności urzędowych. Macie Państwo prawo do realizacji praw osoby, której dane dotyczą na zasadach określonych w RODO.

Wszystkie informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych znajdują się pod adresem: https://www.gov.pl/web/aktywa-panstwowe/klauzula-przetwarzania-danych-osobowych-udostepnionych-droga-elektroniczna.

W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w Ministerstwie Aktywów Państwowych – iodo@map.gov.pl.

kom/ jml/

Data publikacji 22.05.2020, 14:06