Zdrowie i styl życia

Mieszkańcy miast wracają do stylu życia sprzed pandemii. Blisko o ⅓ wzrasta mobilność taksówkami i hulajnogami

05.05.2022, 16:07aktualizacja: 05.05.2022, 16:12

Ponad połowa mieszkańców polskich miast przyznała, że ma potrzebę nadrobienia wszelkich aktywności towarzyskich i kulturalnych ograniczonych podczas pandemii, wykazało badanie FREE NOW, superaplikacji mobilności miejskiej. Podróżowanie i spotykanie się ze znajomymi lub rodziną bez obostrzeń to aktywności, za którymi jeszcze w lutym tego roku, aż co drugi Polak tęsknił najbardziej [1].

Powrót mieszkańców polskich miast do stylu życia sprzed pandemii potwierdzają dane wewnętrzne aplikacji FREE NOW, a także TIER i Dott, operatorów hulajnóg z nią zintegrowanych. Wykazują oni wzrost liczby zamówień taxi i wynajmu współdzielonych hulajnóg, od momentu wycofania obostrzeń covidowych.

„W 2022 roku obserwujemy stały wzrost popytu na mobilność miejską. Najwyraźniej zniesienie wymogu noszenia maseczek i otwarte lokale bez ograniczeń sprawiły, że Polacy chętniej się przemieszczają w miastach. Zamówienia przejazdów taxi z lutego na marzec wzrosły o 30%, a obecnie notujemy ich więcej niż w najlepszych okresach przed pandemią. Rejestrujemy też rekordowe liczby nowych kierowców. Największy udział zamówień przejazdów FREE NOW stanowią kursy weekendowe, a także dojazdy do pracy w dni powszednie, na co wpływ mają powroty części pracowników do biur. Obserwujemy też wzrost zamówień na lotniska i dworce, w związku ze zbliżającym się sezonem wakacyjnym, ale też częstszymi podróżami służbowymi użytkowników korzystających z naszej platformy w celach biznesowych” - mówi Krzysztof Urban, dyrektor zarządzający FREE NOW w Polsce.

Sezon wiosenny przynosi także wzrost zainteresowania korzystaniem z wynajmu elektrycznych hulajnóg. Według raportu Stowarzyszenia Mobilne Miasto, flota wszystkich pojazdów tego typu w Polsce wynosi już 45 tysięcy[2]. Jest to wynik trzykrotnie większy niż w tym samym okresie w ubiegłym roku. Operatorzy współdzielonych hulajnóg, przyznają, że popularność tego środka transportu w mieście będzie wciąż wzrastała wśród Polaków.

„Hulajnogi elektryczne szturmem zdobyły rynek i sympatię użytkowników. Mieszkańcy miast stają się mniej zależni od samochodów i coraz bardziej zdają sobie sprawę z wartości współdzielonych e-hulajnóg jako niezawodnej oraz wydajnej formy podróżowania. Według naszych danych, szczytowe godziny przejazdów przypadają na pory dojazdu do pracy oraz powrotu z niej, czyli na przedziały 07:00-09:00 i 17:00-19:00. Nic więc dziwnego, że trasy prowadzące do Śródmieścia i innych centr biznesowych okazały się najczęstszymi w ciągu tygodnia, ale – co ciekawe – w Warszawie największy ruch e-hulajnogowy odbywa się na Białołęce. Weekendami Polacy również korzystają z tej formy transportu, przykładowo podczas podróży rekreacyjnych” - mówi Borys Pawliczak, dyrektor generalny Dott w Europie Wschodniej i Skandynawii.

Od początku kwietnia nawet o 30% tygodniowo rośnie liczba wynajmowanych hulajnóg elektrycznych przez FREE NOW. Dzięki integracji z operatorami TIER i Dott, których łączny udział na polskim rynku wynosi blisko połowę, platforma daje obecnie dostęp do największej liczby elektrycznych hulajnóg z poziomu jednej aplikacji.

„Miasta 15-minutowe to nie tylko koncepcja, ale nasza nowa codzienność. Po rocznej obecności w Polsce widzimy, że powrót do stylu życia sprzed pandemii oznacza większą aktywność i potrzebę przemieszczania się po mieście. Dane z ostatnich badań TIER wyraźnie wskazują, że użytkownicy cenią sobie równowagę między życiem zawodowym a prywatnym – wybierają e-hulajnogi, aby dojechać do pracy lub na uczelnię, jak również w trakcie wyjść towarzyskich czy dla rozrywki. Cieszy nas, że proekologiczne myślenie staje się normą, a Polacy są gotowi, aby zrezygnować z przejazdów samochodem na rzecz niskoemisyjnej mobilności współdzielonej” – mówi Mathieu Deloly, dyrektor zarządzający TIER w Europie Środkowo-Wschodniej.

O FREE NOW:

FREE NOW to Super App mobilności miejskiej, oferująca największy wybór opcji transportowych w Europie. Ponad 58 milionów użytkowników FREE NOW z 16 krajów i 170 miast ma możliwość przemieszczania się z punktu A do B wybierając spośród różnych opcji mobilności miejskiej, z jednej aplikacji. Dzięki głębokiej integracji, czyli od wynajmu po płatność, z zewnętrznymi operatorami mobilności, użytkownicy FREE NOW mogą zamówić najbliższą taksówkę lub przejazd z kierowcą, a także wynająć e-hulajnogę, e-skuter, e-rower lub auto na minuty. FREE NOW jest agregatorem usług zewnętrznych operatorów, który ma ambicję wpłynąć pozytywnie na efektywność mobilności i zrównoważony rozwój miast, bez dodawania kolejnych pojazdów na ulice. Platforma FREE NOW ma swoją siedzibę w Niemczech i jest wspierana przez głównych udziałowców: BMW Group i Mercedes-Benz Mobility. Zatrudnia ponad 1850 pracowników w 27 biurach na całym świecie.

- Zdjęcie jest dostępne na stronie internetowej AP Images (http://www.apimages.com) –

[1] Badanie w formie ankiety internetowej, wśród 6000 mieszkańców miast z 10 krajów europejskich, w tym ponad 500 osób z Polski, przeprowadzone na zlecenie FREE NOW, w lutym 2022 roku.

[2] Strefa Danych, E-Hulajnogi sharing Polska, pierwszy kwartał 2022 roku, Stowarzyszenie Mobilne Miasto, dostęp: https://smartride.pl/Strefa_Danych/e-hulajnogi-sharing-polska-pierwszy-kwartal-2022-roku/

KONTAKT:

Agnieszka Ciesek