Zdrowie i styl życia

MON: MON i wojsko zaangażowane w działania związane z zagrożeniem koronawirusem (komunikat)

11.03.2020, 19:39aktualizacja: 11.03.2020, 19:39

- MON informuje:

Wojsko jest przygotowane na różne sytuacje związane z występowaniem koronawirusa na terenie Polski i wspiera cywilny system ochrony zdrowia.

Współdziałamy z innymi służbami i Ministerstwem Zdrowia, aby maksymalnie ograniczyć zagrożenie dla obywateli i żołnierzy. W sztabie kryzysowym Ministerstwa Zdrowia są oddelegowani w trybie 24 h oficerowie łącznikowi Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych. Dotychczas wszczęte procedury działają modelowo.

W resorcie obrony narodowej oraz jednostkach Wojska Polskiego prowadzimy działania ograniczające możliwość rozprzestrzeniania się koronawirusa wśród żołnierzy i pracowników oraz żołnierzy i pracowników wojsk obcych.

Gotowość i zabezpieczenie.

Utrzymujemy w stałej gotowości 14 wojskowych szpitali i 5 ośrodków medycyny prewencyjnej. Wojskowym i cywilnym instytucjom leczniczym oraz jednostkom wojskowym przekazujemy sprzęt ochrony indywidualnej i środki dezynfekcyjne, które udostępnia Agencja Rezerw Materiałowych dla zabezpieczenia działań przeciwepidemicznych.

Jednostki wojskowe posiadają niezbędną ilość środków dezynfekujących.

Ośrodek Diagnostyki i Zwalczania Zagrożeń Biologicznych w Puławach Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii może wykonać 350 testów dziennie umożliwiających wykrywanie koronawirusa.

W każdym województwie działają wojskowe zgrupowania zadaniowe, które – w razie potrzeby – mogą udzielić wsparcia Ministerstwu Zdrowia. Mają one do dyspozycji:

- kilkadziesiąt pojazdów sanitarnych i mikrobusów

- 10 dezynfekcyjnych zespołów zadaniowych

- mobilne zespoły medyczne i gotowi do wsparcia lekarze, pielęgniarki i ratownicy medyczni

- kontenerowy szpital polowy we Wrocławiu wyposażony w 100 łóżek przeznaczony do kwarantanny i udzielania pomocy potrzebującym

- budynek we Wrocławiu wyposażony w 200 łóżek do przeprowadzania kwarantanny

- siły powietrzne – w razie potrzeby – dysponują samolotami i śmigłowcami do ewakuacji medycznej

Wojska Obrony Terytorialnej są zaangażowane w działania prewencyjne związane z prowadzonymi kontrolami na granicy państwa. Wspierają działania administracji publicznej w punktach kontrolnych oraz zabezpieczeniu transportu. Ponadto Terytorialsi kontaktują się telefonicznie z weteranami i sprawdzają jakiej pomocy mogą im udzielić, aby ograniczyć możliwość narażenia osób starszych na zakażenie.

Profilaktyka i monitoring.

W wojsku wprowadzono zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego Wojska Polskiego . Dotyczą one stosowania zasad higieny, ograniczenia lub wstrzymania udziału w szkoleniach oraz w imprezach masowych, ograniczenia lub całkowitego wstrzymania wyjazdów w rejony dużego ryzyka zachorowań, prowadzenia działań informacyjnych z zakresu profilaktyki.

Żołnierze, funkcjonariusze i pracownicy przybywający do Polski z zagranicy wypełniają formularz wywiadu epidemiologicznego. Na jego podstawie podejmowane są kroki profilaktyczne w postaci nadzoru lub objęcia kwarantanną.

Wojewódzkie Sztaby Wojskowe we współpracy z władzami samorządowymi monitorują sytuację epidemiologiczną.

Wstrzymano przedsięwzięcia rekrutacyjne w ramach akcji „Zostań żołnierzem Rzeczypospolitej” a także zajęcia w uczelniach i szkołach podległych MON. Ćwiczenia żołnierzy rezerwy, zaplanowane do końca maja, przełożono na późniejszy termin.

Wojsko Polskie od samego początku było zaangażowane w zapewnienie bezpieczeństwa związanego z zagrożeniem rozwoju koronawirusa w kraju. Wojskowe samoloty przetransportowały polskich obywateli wracających z chińskiego Wuhan. Na bazie szpitala wojskowego we Wrocławiu zorganizowaliśmy zabezpieczenie medyczne gdzie osoby powracające poddane były kwarantannie oraz objęte specjalistyczną opieką i niezbędną diagnostyką. SZ RP jako pierwsze podjęły działania profilaktyczne i zdobyły doświadczenie w walce z koronawirusem.

Sytuacja jest dynamiczna i wojsko maksymalnie szybko dostosowuje się do nowych wyzwań i potrzeb. Dotychczas wszczęte procedury (nie tylko w wojsku) działają modelowo. Wszystkie służby współdziałają, aby maksymalnie ograniczyć zagrożenie dla obywateli. Stale monitorują sytuację. O kolejnych działaniach będziemy informować na bieżąco.

kom/ mst/

Data publikacji 11.03.2020, 19:39