Zdrowie i styl życia

MON: Nowy szpital wojskowy w Legionowie – inwestycja w zdrowie i życie ludzkie (komunikat)

21.12.2018, 12:42aktualizacja: 21.12.2018, 12:42

- MON informuje:

"Nowy szpital w Legionowie będzie filią Wojskowego Instytutu Medycznego. Będzie oczywiście służył nie tylko Wojsku Polskiemu, ale także wszystkim mieszkańcom" – powiedział Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej podczas podpisania umowy, która będzie podstawą do budowy szpitala w Legionowie.

Uroczystość podpisania umowy odbyła się w Wojskowym Instytucie Medycznym (WIM) w Warszawie, którego filią będzie wspomniana placówka. Z usług nowego szpitala będą mogli korzystać żołnierze oraz wszyscy obywatele. Umowę podpisali minister Mariusz Błaszczak i gen. Grzegorz Gierelak, dyrektor WIM.

"Rozpoczynamy inwestycję budowy nowego szpitala. To niezwykle ważne przedsięwzięcie. To inwestycja w zdrowie i życie mieszkańców Legionowa i powiatu legionowskiego, a więc inwestycja bezcenna. (…) Zakładamy, że prace rozpoczną się w przyszłym roku, a zakończą się w roku 2022" – powiedział minister.

Projekt budowy szpitala powstał z inicjatywy Mariusza Błaszczaka, ministra obrony narodowej. Zgodnie z założeniami, w skład szpitala mają wejść oddziały: kardiologiczny, chirurgiczny, intensywnej terapii, chorób wewnętrznych, okulistyczny i ginekologiczno-położniczy.

"To jest ważna chwila. Cieszę się, że właśnie Instytut będzie inwestorem, a także, że szpital będzie częścią WIM, bo to daje gwarancje wysokiej jakości usług medycznych" – podkreślił minister Mariusz Błaszczak.

Świadczenia, które dotychczas są realizowane przez Wojskową Specjalistyczną Przychodnię Lekarską SPZOZ w Legionowie nadal będą wykonywane. Nowy szpital, z rozszerzoną ofertą opieki medycznej, będzie dostępny dla wszystkich mieszkańców Legionowa i regionu. Placówka ma też służyć nowo tworzonej dywizji wojsk operacyjnych, stacjonującym w Polsce wojskom sojuszniczym oraz dwóm mazowieckim brygadom obrony terytorialnej.

Według założeń szpital będzie przystosowany do jednoczesnej hospitalizacji ok. 90 pacjentów. Będzie miał 5 kondygnacji naziemnych i podziemny parking. W ramach nowej inwestycji planowane jest utworzenie także bloku operacyjnego, składającego się z 2 sal operacyjnych oraz oddziałów szpitalnych. Zatrudnienie w nowym szpitalu znajdzie blisko 250 osób - lekarzy, pielęgniarek oraz inny personel medyczny i pomocniczy.

Rozpoczęcie inwestycji planujemy na pierwsze półrocze 2019 roku, a zakończenie w 3. kwartale 2022 roku. Podstawowym źródłem finansowania będą środki resortu obrony narodowej.

kom/ dma/ mark/

Data publikacji 21.12.2018, 12:42