Zdrowie i styl życia

MSZ: Ośmiu poszkodowanych w Tunisie trafi do szpitala MSW (komunikat)

20.03.2015, 23:54aktualizacja: 20.03.2015, 23:54

- MSZ informuje:

8 osób poszkodowanych w ataku terrorystycznym w Tunisie trafi do Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie.

Poszkodowani w środowym ataku w Tunezji wrócili właśnie samolotem wojskowym do Polski. Teraz zostaną przetransportowani do Centralnego Szpitala Klinicznego MSW. Tam zostanie im udzielona potrzeba pomoc medyczna.

- Resort spraw wewnętrznych zagwarantował rannym w zamachu pełną opiekę medyczną po powrocie do kraju. Jesteśmy także przygotowani na udzielanie wszelkiej kompleksowej pomocy osobom potrzebującym. Nikt z naszych rodaków nie pozostanie bez odpowiedniego wsparcia ze strony państwa - zapewniła minister Teresa Piotrowska.

Pomoc służb i specjalistów MSW

Przypomnijmy, że służby MSW oraz lekarze z CSK MSW stale udzielają wsparcia Polakom, którzy były uczestnikami wydarzeń w Tunisie oraz ich najbliższym. Jeszcze w czwartek do Tunezji polecieli psychologowie z policji i straży pożarnej oraz lekarze ze szpitala MSW i PSP. Wczoraj specjaliści udzieli także pomocy osobom, które wróciły już do kraju. 12 psychologów z policji i straży pożarnej pracowało z 17 osobami oraz ich rodzinami na warszawskim lotnisku Okęcie.

- Dziękuję specjalistom straży pożarnej i policji za sprawne i profesjonalne zaangażowanie w pomoc naszym poszkodowanym rodakom i ich rodzinom zarówno jeszcze w Tunezji, jak i już po przylocie do Polski - powiedziała minister Teresa Piotrowska.

Poza pomocą psychologiczną i medyczną dla 8 osób zostały zorganizowane miejsca noclegowe w obiektach Państwowej Straży Pożarnej na terenie Warszawy. Poszkodowani zostali także poinformowani, gdzie uzyskają dalszą pomoc psychologiczną.

kom/ tpo/

Data publikacji 20.03.2015, 23:54