Zdrowie i styl życia

MZ: zwolnienie z opłat za pobyt przy łóżku dziecka w szpitalu (komunikat)

16.05.2019, 16:52aktualizacja: 16.05.2019, 16:52

- MZ informuje:

Zwolnienie rodziców i opiekunów z jakichkolwiek opłat związanych z towarzyszeniem dziecku lub osobie niepełnosprawnej w szpitalu to główny cel nowelizowanej ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. Przygotowany przez resort zdrowia projekt jest obecnie na etapie prac sejmowych.

Z myślą o rodzicach i opiekunach dzieci

Wprowadzana regulacja wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rodziców, którzy z powodu opieki nad hospitalizowanym dzieckiem często ponosili dodatkowe opłaty związane z pobytem w placówce medycznej. Opłaty pobierane przez szpitale są bardzo zróżnicowane, i choć na ogół nie są one wysokie, to przy dłuższym pobycie mogły stać się obciążeniem dla rodzinnego budżetu. Z tego względu Ministerstwu Zdrowia zależało na tym, aby unormować przepisy w tym zakresie oraz jednoznacznie zapisać, że tymi kosztami nie można obciążać rodziców i opiekunów małoletnich pacjentów.

Zgodnie z nowymi przepisami, podmioty lecznicze nie będą miały prawa do pobierania opłat od rodziców lub opiekunów za pobyt z dzieckiem albo osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym w szpitalu lub innym zakładzie leczniczym. Dzięki temu nowelizacja ustawy ma przyczynić się do jak najczęstszych i nieograniczonych kontaktów hospitalizowanych dzieci z osobami bliskimi. Obecność rodziców i opiekunów jest korzystna dla małego pacjenta – łagodzi stres, wzmacnia poczucie bezpieczeństwa, pozytywnie wpływa na proces leczenia. Analogiczne regulacje proponuje się dla pacjentów posiadających orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, gdyż często wymagają oni takiej opieki.

– Zdecydowaliśmy, że NFZ będzie pokrywał wszystkie koszty związane z towarzyszeniem rodzica przy dziecku w szpitalu. Tą regulacją podnosimy komfort pobytu rodzica czy opiekuna z małym pacjentem w placówce leczniczej – podsumował minister zdrowia prof. Łukasz Szumowski.

– Procedowana ustawa jest już po drugim czytaniu. Mam nadzieję, że dziś wszyscy posłowie zagłosują za przyjęciem tej ustawy – dodała wiceminister Józefa Szczurek-Żelazko.

Pobyt opiekuna z dzieckiem w szpitalu bez żadnych opłat

W czasie prac sejmowych nad tym projektem podjęto decyzję o rezygnacji ze wszelkich opłat – w szczególności pokrywających koszt użytkowania pościeli oraz korzystania z dodatkowego łóżka udostępnionego przez szpital lub inny zakład leczniczy. Decyzja ta była poprzedzona dodatkowymi konsultacjami nowelizowanych przepisów z organizacjami pacjentów, które resort zdrowia przeprowadził w marcu br.

Za ewentualne dodatkowe koszty, jakie w związku z wejściem w życie nowych przepisów spadną na podmioty lecznicze, zapłaci Narodowy Fundusz Zdrowia. Trwają prace nad wyceną tych świadczeń.

kom/ mgost/ mark/

Data publikacji 16.05.2019, 16:52