Zdrowie i styl życia

Ostrowiec Świętokrzyski: Nauczyciele poddali się badaniu na koronawirusa

11.01.2021, 21:35aktualizacja: 11.01.2021, 21:40

Fot. UM Ostrowiec Świętokrzyski
Zgodnie z listami zgłoszonymi przez dyrektorów szkół 11 stycznia, ponad 600 osób – nauczycieli klas I – III i szkół specjalnych oraz pracowników administracyjnych z powiatu ostrowieckiego poddało się badaniu na obecność koronawirusa.

Pracownicy ostrowieckich szkół zostali przebadani w PSP nr 14, a pozostałych gmin powiatu w Bursie Szkolnej i w ZSP w Szewnie. Badania były bezpłatne i dobrowolne. Jako pierwsza badaniu poddała się dyrektor PSP 14 Katarzyna Goworek.

- W okresie pandemii bardzo ważna jest współpraca pomiędzy rożnymi instytucjami i na wielu poziomach - mówi prezydent Ostrowca Świętokrzyskiego Jarosław Górczyński. – Nie spodziewałem się tak dużego odzewu ze strony nauczycieli. Cieszę się, że tak duża liczba osób zdecydowała się wziąć udział w testach przesiewowych, i w sposób odpowiedzialny przygotować się do zapowiadanego wstępnie powrotu do szkól klas I - III. Do kontroli zorganizowanej w PSP 14 zgłosili się nauczyciele oraz personel techniczny z ośmiu szkół podstawowych naszego miasta. Z utęsknieniem na powrót do szkoły czekają dzieci, nauczyciele i rodzice. Długotrwała absencja i brak kontaktu z rówieśnikami i nauczycielami nie wpływa dobrze na uczniów.

– Dyrektorzy zarówno placówek publicznych, jak i niepublicznych, zgłosili nauczycieli, obsługę administracyjną, kierownictwo, personel sekretariatów, personel pomocniczy i odpowiedzialny za funkcjonowanie techniczne szkoły, pracowników sprzątających, konserwatorów, kierowców zapewniających dowóz dzieci mówi Wioletta Adamczyk- Nowak, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu. - Badania przesiewowe nauczycieli mają zagwarantować bezpieczeństwo zarówno personelowi, jak i uczniom oraz pomóc w bezpiecznym powrocie dzieci do szkół.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 11.01.2021, 21:35