Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Jak tłumaczy prof. dr hab. Bożena Muszyńska z Katedry Biotechnologii Roślin i Grzybów Leczniczych, Wydziału Farmaceutycznego, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego: „Pieczarki to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw. Stanowią źródło wielu cennych składników, w tym antyoksydantów, witamin, minerałów, a przede wszystkim polisacharydów o właściwościach immunostymulujących i przeciwnowotworowych”.
Niezwykłe właściwości grzybów uprawnych
Grzyby to żywność o nadzwyczajnych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych. Badania dowodzą, że pieczarki nie tylko dostarczają energii i składników odżywczych, ale także wspomagają nasze zdrowie. Zawarte w nich błonnik pokarmowy i aminokwasy wspierają przemianę materii i regulują poziom lipidów, pomagając obniżać poziom cholesterolu. Dzięki temu pieczarki są doskonałym elementem diety przeciwdziałającej miażdżycy.
„Zawartość błonnika w pieczarkach, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu, sprawia, że są idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie układu krążenia” - dodaje prof. Muszyńska.
Naturalne wsparcie odporności i profilaktyka chorób cywilizacyjnych
Polisacharydy zawarte w pieczarkach wykazują wyjątkowe właściwości immunostymulujące, wzmacniając naszą odporność i wspomagając walkę z infekcjami. Co więcej, na podstawie badań dowiedziono, że regularne spożywanie pieczarek może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych, takich jak rak piersi czy prostaty.
„Zawarte w pieczarkach związki indolowe, takie jak ergosterol, mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych i regulowania cykli komórkowych. To sprawia, że pieczarki są doskonałym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych” - wyjaśnia prof. Muszyńska.
Kosmetyczne odkrycia i codzienna dawka witaminy D
Pieczarki to nie tylko żywność, ale również cenny składnik kosmetyków. Ekstrakty z pieczarek wykazują działanie przeciwzapalne i regenerujące, co czyni je popularnym składnikiem preparatów pielęgnacyjnych. To jednak nie koniec zalet tych niezwykłych grzybów. Spożywanie zaledwie kilkunastu pieczarek każdego dnia pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D - kluczową dla naszego zdrowia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
„Witamina D, której deficyt jest powszechny w naszej strefie geograficznej, może być uzupełniana z sukcesem poprzez regularne spożywanie pieczarek. To naturalna alternatywa dla suplementów diety,” przypomina prof. Muszyńska.
Odkryj na nowo pieczarki - ukryty skarb na talerzu
Najwyższy czas obalić mity dotyczące pieczarek. Jak podkreśla prof. Muszyńska: „Należy definitywnie rozprawić się z mitem, że grzyby są małowartościowym dodatkiem. W badaniach przedklinicznych i klinicznych wykazano, że pieczarki mają liczne prozdrowotne właściwości, które powinny być wykorzystywane na co dzień. Jest takie powiedzenie: Powiedz mi co jesz, a powiem ci, na co chorujesz albo będziesz chorował. Oczywiście nie oznacza to, że prawidłowe odżywianie rozwiąże wszystkie problemy zdrowotne, bo zdarzają się przecież kontuzje, wypadki i inne niezależne czynniki, ale zbilansowana dieta jest niesamowicie istotna, jeżeli chodzi o kondycję naszego organizmu”.
Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” ma na celu edukację konsumentów oraz promocję pieczarek jako żywności funkcjonalnej - takiej, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również chroni nasze zdrowie.
Sopexa zachęca do włączenia pieczarek do codziennej diety i odkrycia ich ukrytych skarbów
Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
Krajowe zalecenia dotyczące zbilansowanej diety - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, wskazuje, że owoce i warzywa powinny stanowić co najmniej połowę talerza. Pieczarki są bogate w białka, witaminy z grupy D i B, błonnik, szereg makro i mikroelementów, a także przeciwutleniacze, dlatego stanowią idealny składnik owocowo-warzywnej połowy zdrowego jadłospisu.
Sopexa zachęca do lektury stron kampanii:
https://europeanmushrooms.eu/pl/
oraz z mediów społecznościowych:
https://www.facebook.com/europeanmushrooms
https://www.instagram.com/europeanmushrooms
https://www.tiktok.com/@europeanmushrooms
Biuro prasowe:
SOPEXA
Dorota Kubuj Cereniewicz
e-mail: dorota.kubuj@sopexa.com
Źródło informacji: Sopexa
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.10.2024, 09:33 |
Źródło informacji | Sopexa |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute
-
Image
Za nami wielki finał turnieju piłkarskiego „Z Orlika na Stadion”
19 listopada na PGE narodowym w Warszawie odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju „Z Orlika na Stadion”. Młode zawodniczki oraz młodzi zawodnicy z najlepszych drużyn z całej Polski, w trzech kategoriach wiekowych do lat 13, 14 i 15, pokazali swój talent, determinację i ducha fair play. Drużyny JS Smart.pl Krosno, Dream Team Wrocław, Katowiczanki, Osiemnastka Olsztyn, SMS Stal Rzeszów, ZSP Książenice - to wielcy zwycięzcy rozgrywek w swoich kategoriach wiekowych.- 20.11.2024, 15:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZU
-
Image
Rekord Polski w konsumpcji różnych odmian jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.- 15.11.2024, 09:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych