Zdrowie i styl życia

„Piękno siatkówki”. Fotograficzna opowieść o siatkarskim świecie

06.12.2021, 17:12aktualizacja: 06.12.2021, 17:16

Fundacja Instytut Łukasiewicza (1)
Siatkarze Huberta Wagnera i legendarne Złotka Andrzeja Niemczyka, aktualni mistrzowie świata i młodzież, która dopiero rozpoczyna przygodę z piłką siatkową są bohaterami albumu „Piękno siatkówki”. Autor, Maciej Zdziarski – prezes Instytutu Łukasiewicza, przy pomocy kilkuset zdjęć opowiedział o różnych obliczach piłki siatkowej w Polsce, jej urodzie i paradoksach. „Szukałem takich zdjęć, które pokazują siatkarską ciągłość, różnorodność i urodę tego świata” – mówił autor podczas premiery albumu.

Za publikację, do której trafiło wiele zdjęć olimpijczyków, dziękował prezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego Andrzej Kraśnicki.

„To naprawdę piękna pozycja, która dotyczy gry cieszącej się największą popularnością i osiągającej wspaniałe rezultaty”.

Prezes PKOl podziękował autorowi oraz inicjatorowi wydania publikacji – członkowi prezydium PKOl Ryszardowi Czarneckiemu.

„Ten album należał się wyjątkowej dyscyplinie, jaką jest siatkówka. Pokazuje zarówno nestorów, jak i tych, którzy dopiero zdobywają siatkarskie szlify” – zauważył Ryszard Czarnecki.

Narratorami opowieści o tytułowym pięknie siatkówki jest dwadzieścioro wybitnych siatkarzy i trenerów reprezentujących różne pokolenia. Dominika Leśniewicz, mistrzyni Europy z 2003 r., udział w sesji na potrzeby publikacji nazwała wielką przygodą.

„Miałam tremę zdecydowanie większą niż na boisku, było to dla mnie wielkie przeżycie. Album jest fantastyczną opowieścią pisaną fotografią” – podkreśliła.

Jej koleżanka z kadry Andrzeja Niemczyka, podwójna mistrzyni Europy Małgorzata Glinka, podziękowała wszystkim, którzy przyczynili się do powstania książki. „Zostały po nas historie, zdjęcia – ważne, by młode pokolenie mogło je zobaczyć”.

O pamięć na temat bohaterów polskiej siatkówki sprzed lat zaapelował także Edward Skorek – mistrz świata z Meksyku (1974) i mistrz olimpijski z Montrealu (1976) – drugi obok Tomasza Wójtowicza reprezentant drużyny Wagnera w albumie.

Obok portretów do książki trafiło wiele zdjęć z meczów reprezentacji i klubów, zgrupowań i treningów, zajęć w szkołach siatkarskich. Dla trenerów reprezentacji Polski – Jana Rysia, Wiktora Kreboka i Ireneusza Mazura – album stał się pretekstem do wielu wspomnień i rozważań, jak zmieniał się siatkarski świat w ostatnich dekadach.

„Pamiętam czasy bardzo siermiężnej siatkówki i zazdroszczę dzisiejszym trenerom oraz zawodnikom tego, co wydarzyło się przez ostatnie 25 lat” – mówił Wiktor Krebok, trener reprezentacji Polski w latach 1994–1996.

Wśród gości na premierze albumu „Piękno siatkówki” byli zawodnicy Skry Bełchatów, w tym mistrzowie świata: Damian Schulz, Karol Kłos, Mateusz Bieniek i Grzegorz Łomacz.

„Wielkie brawa dla wszystkich, którzy dołożyli swoją cegiełkę do tej pięknej opowieści o polskiej siatkówce. Jako aktywni zawodnicy mamy nadzieję, że dopiszemy jeszcze coś do tej historii” – mówił Damian Schulz.

W premierze albumu wzięło udział wielu działaczy olimpijskich i siatkarskich na czele z przedstawicielami władz PZPS i Polskiej Ligi Siatkówki: Arturem Popko – prezesem PLS i wiceprezesem PZPS, Andrzejem Lemkiem – wiceprezesem PZPS, Sławomirem Supą – członkiem zarządu PZPS, Janem Nowaczyńskim – sekretarzem komisji rewizyjnej PZPS oraz Januszem Uznańskim – dyrektorem generalnym PZPS. Nie zabrakło przedstawicieli regionalnych związków piłki siatkowej i prezesów czołowych klubów siatkarskich.

Wszystkie zdjęcia wybrane do albumu „Piękno siatkówki” oraz obszerniejsze fotoreportaże zrealizowane na jego potrzeby znajdują się na stronie www.pieknosiatkowki.pl. Album można zakupić na Allegro.

Źródło informacji: Fundacja Instytut Łukasiewicza

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE