Zdrowie i styl życia

Pierwszy dzień 12. Festiwalu Biegowego. Góry, woda i bieganie

13.09.2021, 08:57aktualizacja: 16.09.2021, 10:27

Fot. Fundacja Festiwal Biegów - 12. Festiwal Biegowy (1)
Po raz kolejny na Sądecczyźnie wystartował Festiwal Biegowy, już w 12 edycji. Tym razem centrum Festiwalu przeniosło się do Piwnicznej-Zdroju, gdzie w malowniczej dolinie, otoczonej beskidzkimi górami, stanęło na czas Festiwalu Miasteczko Biegowe. To tutaj znajduje się start i meta większości dystansów, pawilony rejestracji i informacji, depozytów, masaży, punkt medyczny.

Miasteczko oferuje również strefę gastronomiczno-kulinarną, gdzie można spróbować specjałów kuchni regionalnej, strefę EXPO, Targi Książki, Strefę Dziecka. Dwoma dużymi wydarzeniami na terenie Miasteczka Biegowego, które towarzyszą rywalizacji sportowej, są: Festiwal Lachów i Górali oraz Salon Przemysłu Turystycznego.

Podczas Festiwalu Lachów i Górali prezentowane są tradycje regionu, ludowe stroje i pieśni w wykonaniu najlepszych zespołów folklorystycznych. W pawilonie Salonu Przemysłu Turystycznego odbywają się dyskusje z udziałem przedstawicieli biznesu, samorządów, naukowców oraz - oczywiście - sportowców. Celem dyskusji jest znalezienie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób zdrowy tryb życia i sportowe osiągnięcia mogą być powiązane z efektywnym prowadzeniem biznesu i przyczyniać się do wzrostu gospodarczego.

Jedną z atrakcji pierwszego dnia 12. Festiwalu Biegowego w Piwnicznej-Zdroju była rozgrzewka z Fit Lovers, która przyciągnęła zarówno młodych, jak i nieco starszych. Fit Lovers to dwoje zapaleńców, którzy postanowili zarażać innych ideą zdrowego, aktywnego życia. W 2014 roku Pamela Stefanowicz i Mateusz Januszek zaczęli nagrywać filmy poświęcone fitnessowi, które publikowali w serwisie YouTube. W lipcu 2018 roku ich kanał przekroczył milion subskrypcji. Dzisiaj znają ich prawie wszyscy Polacy.

Takiego gwaru i tylu uczestników nie ma chyba w żadnej innej festiwalowej strefie. O jakiej strefie mowa? Oczywiście o Strefie Dziecka, znajdującej się w namiocie numer 4. To w niej swoje królestwo mają dzieci uczestników, którzy przyjechali na 12. Festiwal Biegowy. Wystarczy przekroczyć próg tej strefy, aby przenieść się do świata gier, konkursów, quizów i zabaw przygotowanych specjalnie dla milusińskich. Dla tych najmłodszych i nieco starszych dzieci organizatorzy 12. Festiwalu Biegowego przygotowali mnóstwo atrakcji. O to dbali sympatyczni animatorzy.

Pierwszy dzień 12. Festiwalu Biegowego w Piwnicznej-Zdroju to był czas pełen emocji. Zawodnicy wzięli udział w czterech biegach: Mila, Bieg na 15 km, Bieg w krawacie oraz Bieg Lachów i Górali. Na charakterystyczny, wymagany zresztą przez regulamin, element stroju biegaczy, wskazuje jego nazwa. Jak co roku, na starcie pojawiły się całe pokolenia. Liczni byli również reprezentanci Słowacji. O godz. 22:30 wystartował piąty, a zarazem ostatni bieg tego dnia - Bieg Nocny na 7 km.

Zawodnicy na trasie dali z siebie wszystko. Na zakończenie odbyła się najmilsza część sportowej rywalizacji, jaką jest uroczystość uhonorowania najlepszych biegaczy. Pełni uśmiechu sportowcy wychodzili na podium po odbiór wywalczonych nagród.

Wyniki Biegu na 1 Milę:

Kobiety do 40 roku życia:

1. Sylwana Gajda,

2. Sylwia Hałaczkiewicz,

3. Klaudia Szmigiel.

Kobiety po 40 roku życia:

1. Beata Winiarczyk- Jadach,

2. Anna Wojciechowska,

3. Katarzyna Marut.

Mężczyźni do 40 roku życia:

1. Maciej Bielski,

2. Michał Kaczmarek,

3. Filip Buliński.

Mężczyźni po 40 roku życia:

1. Michał Jamioł,

2. Damian Darul,

3. Grzegorz Stępień.

Wyniki Biegu w Krawacie:

Kobiety:

1. Katarzyna Kmieć,

2. Sylwia Hałaczkiewicz,

3. Katarzyna Brzózka.

Mężczyźni:

1. Przemysław Jędrusiak,

2. Grzegorz Osuch,

3. Michał Hemperek.

Wyniki Biegu na 15 km:

Kobiety:

1. Valentyna Veretska (1h 2min. 32sek.),

2. Nataliia Semenovych (1h 2 min. 42 sek.),

3. Maria Domiszewska (1h 4 min 10 sek.),

4. Anna Skalska (1h 5 min 14 sek.),

5. Elźbieta Ogłuszka (1h 12 min 59 sek.),

6. Karolina Blajer (1h 12 min 59 sek.).

Mężczyźni:

1. Andrii Starzhynskyi (49 min.10 sek.),

2. Piotr Jaśtal (50 min. 06 sek.),

3. Tomasz Pociecha (50 min. 48 sek.),

4. Ignacy Domiszewski (51min.17sek.),

5. Radosław Piasecki (53 min. 08 sek.),

6. Bartłomiej Olbrych (53 min. 33 sek.).

Nocny bieg na 7 km nie ustępował poziomem poprzednim wydarzeniom. Rywalizacja na jego trasie była również niezwykle emocjonująca i przyniosła ciekawe rozstrzygnięcia. Zwycięzcą został Henryk Warzecha. Najlepszą kobietą była z kolei Klaudia Lasocka.

Źródło informacji: Fundacja Festiwal Biegów

Data publikacji 13.09.2021, 08:57