Zdrowie i styl życia

Piotrków: Miasto wybuduje park wodny

23.02.2023, 08:19aktualizacja: 23.02.2023, 08:20

Fot. Wizualizacja
Park wodny, w skład którego wejdzie m.in. kompleks trzech basenów, wodny plac zabaw, trawiasta plaża, boisko do siatkówki, toalety, przebieralnie oraz parking na ponad 50 aut, powstanie przy ul. Żwirki w Piotrkowie Trybunalskim.

W południowej części stadionu miejskiego "Concordia" przy ul. Żwirki jest miejsce, gdzie do końca lat 80. funkcjonował zespół zespół odkrytych basenów. Wielu piotrkowian z sentymentem wspomina te czasy.

- Z myślą o odtworzeniu kawałka historii w naszym mieście, po blisko rocznych przygotowywaniach, sporządziliśmy niezbędną dokumentację na wybudowanie nowoczesnego kompleksu sportowo-rekreacyjnego - mówi prezydent Krzysztof Chojniak.

Praktycznie w tym samym miejscu miasto wybuduje park wodny, w skład którego wejdą nie tylko baseny. Dziś (22.02) do Piotrkowa przyjechali projektanci, którzy przedstawili koncepcję zagospodarowania terenu oraz przybliżyli funkcje parku wodnego.

- Projekt zakłada przede wszystkim dostępność dla każdej grupy wiekowej - przybliża koncepcję Sebastian Kulik, główny projektant i wylicza. - W skład kompleksu wchodzą trzy baseny o różnej głębokości w zależności od niecki oraz wodny plac zabaw ze zjeżdżalniami dedykowany dla tych najmłodszych użytkowników. Będą drewniane pomosty basenowe. Znajdzie się również zaplecze dla całego obiektu, przebieralnie, teren będzie oświetlony. Nie zabraknie boiska do siatkówki, stanowisk dla ratowników, całego zaplecza technicznego, toalet, parkingu na ponad 50 aut i stojaków na rowery. Całość kompleksu jest wygrodzona oraz strefowana. Mamy możliwość rozdzielenia czasu wolnego na plażowanie (plaża trawiasta) oraz zabawę. Obiekt jest strefowany również pod kątem dobrego nasłonecznienia plaży od strony południowej i strefy basenowej od strony północnej. Chodzi o to, żeby w strefie wypoczynku była jak największa ilość słońca, gdzie użytkownicy mogą odpocząć po aktywności.

Jak poinformował na swoim profilu facebookowym prezydent Krzysztof Chojniak, w tym roku przeprowadzone będą prace związane z przyłączami - energetycznym, kanalizacją sanitarną i wodociągiem.

- W drugim etapie wyłonimy wykonawcę, który rozpocznie budowę tak, aby w sezonie letnim 2024 roku można było korzystać z tego obiektu - napisał Krzysztof Chojniak i dodał, że przewidziane jest tutaj również miejsce na sztuczne lodowisko, które byłoby przeniesione z parku ks. Poniatowskiego. - Docelowo miasto będzie chciało ulokować je właśnie tutaj i wykonać jego zadaszenie, wsłuchując się w oczekiwania korzystających z obecnego lodowiska - podał Krzysztof Chojniak.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 23.02.2023, 08:19