Zdrowie i styl życia

Piotrków Trybunalski: Pierwszy pumptrack

07.07.2021, 22:01aktualizacja: 07.07.2021, 22:13

Fot. UM Piotrków Trybunalski
Na ul. Rzecznej w Piotrkowie można już korzystać z pierwszego w mieście rowerowego toru do jazdy ekstremalnej. Pumptrack powstał na Szczekanica Central Park.

W poniedziałek odebrano inwestycję polegającą na rozbudowie placu sportowo-rekreacyjnego. Pomysłodawcą powstania i rozbudowy Szczekanica Central Park jest Rada Osiedla „Szczekanica”.

Podczas odbioru na miejscu obecny był prezydent Krzysztof Chojniak, który osobiście i za pośrednictwem mediów społecznościowych podziękował pomysłodawcom za  inicjatywę.

- Gratuluję mieszkańcom Osiedla Szczekanica, szczególnie słowa podziękowania dla Rady Osiedla Szczekanica w Piotrkowie Trybunalskim za kolejny dobry pomysł na zagospodarowanie terenu przy ul. Rzecznej. Od dzisiaj w ramach Szczekanica Central Park, oprócz tego, co było oddane już wcześniej, dzieci i młodzież mogą korzystać z pumptracku (toru rowerowego do jazdy ekstremalnej), zjazdu linowego, trzech trampolin ziemnych, czy stołu do tenisa stołowego. Dodatkowo ustawiliśmy trzy ekologiczne lampy solarne, które podniosą bezpieczeństwo w tym miejscu  - napisał prezydent na swoim facebookowym profilu.

Najważniejszą recenzję nowemu miejscu do zabawy wystawiają użytkownicy, a tych na rozbudowanym placu zabaw nie brakuje. Dzieci tłumnie bawiły się na rowerach i hulajnogach na nowym torze, a dużym „wzięciem” wśród bawiących cieszyły się także trampoliny ziemne oraz tzw. tyrolka służąca to jazdy na linie.

Koszt tegorocznych robót wyniósł około 250 tys. zł.

Przypomnijmy, że w ramach pierwszego etapu robót – wykonanego w ubiegłym roku – na Szczekanica Central Park wybudowaliśmy nowe boisko, siłownię plenerową oraz place zabaw dla młodszych i starszych dzieci.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.07.2021, 22:01