Zdrowie i styl życia

Pleszew: Rowerem przez lawendę

15.03.2021, 21:28aktualizacja: 15.03.2021, 21:33

Wizualizacja: Jakub Kubiak; Pleszewscy rowerzyści będą korzystać z nowych tras rowerowych i miejsc odpoczynku.
Jeszcze w tym roku w Pleszewie powstanie szereg nowych ścieżek rowerowych. Cyklistów szczególnie ucieszy trasa na terenach wzdłuż torów kolejowych, gdzie dotąd niemożliwy był ruch pieszy i rowerowy.

Chodzi o obszar pomiędzy ulicami Targową a Lipową, wzdłuż biegnących tam torów kolei wąskotorowej. Samorząd jeszcze w tym roku wybuduje tam ścieżkę o długości ponad 350 metrów. Nie będzie miała jednak jedynie charakteru komunikacyjnego. W jej obrębie zostaną stworzone dwa skwery – placyki sprzyjające relaksowi. Stanie się to za sprawą imponującej zieleni. Wśród sadzonek krzewów znajdziemy: róże, lawendę, wrzosy i wiele innych. Na trasie „wyrosną” też 34 drzewa, a wśród nich: klony czerwone, brzozy, kasztanowce czerwone, brzozy i śliwy wiśniowe.

Projekt obejmuje również małą architekturę (ławki, kosze) oraz oświetlenie LED.

Nowy przejazd wpisuje się w sieć ścieżek rowerowych w centrum miasta, która sukcesywnie jest budowana od 2020 roku. W tym roku drogi dla cyklistów pojawią się również  w innych miejscach Pleszewa.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 15.03.2021, 21:28