Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Sardynia w znacznej części górzysta, oferuje odwiedzającym naturalne i nieskażone środowisko oraz imponującą linię brzegową (2 tysiące kilometrów), na której znajdują się białe, piaszczyste plaże z turkusową wodą. Wyspa do dziś zachowała swój dziewiczy charakter, o czym świadczą miejsca niezmącone obecnością człowieka. Tysiącletnia tradycja wyspy jest żywa i niezwykle bogata, a ślady wielu starożytnych cywilizacji, odnajdujemy nie tylko w historycznych budowlach, ale także w licznych wydarzeniach folklorystycznych, które odbywają się przez cały rok.
Atrakcje w raju
Na wyspie wakacje można spędzić na wiele sposobów. Geologiczny charakter terenu i warunki pogodowe są idealne do różnego typu wycieczek i aktywności, takich jak: nurkowanie, żeglarstwo, trekking lub relaksujące spacery na łonie przyrody.
Dziedzictwo archeologiczne Sardynii oferuje turystom wiele miejsc ze śladami przeszłości oraz unikatowych zabytków, np. zespoły wież Nuragi, rozsianych po całej wyspie, wybitne przykłady dawnej kultury od XV do VI wieku p.n.e.
Sardynia to także idealne miejsce do podróży kulinarnych. Od północy na południe skosztować można potraw i win, których smaki i aromaty pozostaną na długo w naszej pamięci i przypominać nam będą niezwykłą historię tego miejsca. Gościnni i życzliwi mieszkańcy dodatkowo podkreślają wielopokoleniową tradycję i unikatowość wyspy.
Coraz więcej Polaków wybiera Sardynię
Sardynia w 2015 r. uplasowała się wśród najbardziej konkurencyjnych miejsc turystycznych w basenie Morza Śródziemnego i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Odsetek zagranicznych przyjazdów wzrósł o 6,77% w porównaniu do roku 2014. W przypadku polskiego rynku odnotowano prawdziwy boom - odsetek przyjazdów wzrósł o 23,80% w porównaniu do roku 2014. Liczba podróżnych pomiędzy Sardynią a Polską wzrosła również dzięki bezpośredniemu połączeniu lotniczemu miedzy Krakowem i Cagliari.
Promocja turystyki i kultury Regionu Sardynii w Polsce
23 listopada w Krakowie i 25 w Warszawie miały miejsce spotkania, podczas których promowano turystykę i kulturę Regionu Sardynii oraz jej stolicy - miasta Cagliari. Spotkanie w Warszawie odbyło się w siedzibie Akademii Kulinarnej Whirlpool, a spotkanie w Krakowie w ekskluzywnej Sali Królewskiej w Hotelu Bonerowski.
Wydarzenia zorganizowane przez Włoską Izbę Handlową-Przemysłową w Polsce cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Wzięli w nich udział przedstawiciele włoskich instytucji i ważne osobistości z Regionu Sardynii oraz przedstawiciele polskich władz. Wśród osób, które uczestniczyły w wydarzeniach należy wymienić: J.E. Alessandro De Pedys - ambasadora Włoch w Warszawie, Barbarę Argiolas - asesora ds. Rozwoju Gospodarczego i Turystyki Miasta Cagliari, Mario Murru z Asesoratu Turystycznego Regionu Sardynii, Wojciecha Kozaka - wicemarszałka Województwa Małopolskiego, Annę Boczar-Trzeciaki - honorowego konsula Włoch w Krakowie, Piero Cannas - prezesa Włoskiej Izby Handlowej-Przemysłowej w Polsce.
Dla uczestników była to okazja, aby spróbować tradycyjnych potraw i typowych smaków Sardynii. Battistino Menneas, kucharz z Sardynii i Marco Ghia, sommelier i znany już polskiej publiczności ekspert gastronomii, oczarowali zebranych na pokazie gotowania.
O oprawę muzyczną zadbali pianista Romeo Scaccia w Krakowie oraz muzycy Mauro Palmas i Ignazio Lai w Warszawie.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 26.11.2015, 12:20 |
Źródło informacji | Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute
-
Image
Za nami wielki finał turnieju piłkarskiego „Z Orlika na Stadion”
19 listopada na PGE narodowym w Warszawie odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju „Z Orlika na Stadion”. Młode zawodniczki oraz młodzi zawodnicy z najlepszych drużyn z całej Polski, w trzech kategoriach wiekowych do lat 13, 14 i 15, pokazali swój talent, determinację i ducha fair play. Drużyny JS Smart.pl Krosno, Dream Team Wrocław, Katowiczanki, Osiemnastka Olsztyn, SMS Stal Rzeszów, ZSP Książenice - to wielcy zwycięzcy rozgrywek w swoich kategoriach wiekowych.- 20.11.2024, 15:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZU
-
Image
Rekord Polski w konsumpcji różnych odmian jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.- 15.11.2024, 09:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych