Zdrowie i styl życia

Tam, gdzie spotyka się cały świat szpitalnej higieny!

30.04.2014, 12:12aktualizacja: 30.04.2014, 12:12

W Wiedniu odbędzie się pierwsza konferencja poświęcona szpitalnej higienie i bezpieczeństwu pacjentów z regionu Europy Środkowo-Wschodniej

Wiedeń, 5 maja 2014 r. - W branży medycznej nie ma chyba rzeczy równie ważnej jak higiena. Najnowsze doniesienia na ten temat wskazują, że w samej tylko Europie w wyniku szpitalnych zakażeń każdego roku umiera przeszło 50 000 pacjentów, a kolejne miliony osób w jakiś sposób odczuwa ich skutki. Dlatego też w dniach 3 - 4 marca 2015 r. w Wiedniu odbędzie się pierwsza w Europie Środkowo-Wschodniej konferencja dotycząca szpitalnej higieny i bezpieczeństwa pacjentów. Konferencję zorganizowała Fundacja Semmelweis, zapraszając ekspertów i managerów z tej branży z całego regionu. Będą oni omawiać kwestie związane z higieną szpitalną, jak również wymieniać się wiedzą w ramach wykładów, warsztatów i dyskusji panelowych.

Organizując tę konferencję, Fundacja Semmelweis, jako niezależna inicjatywa non-profit, pragnie promować tematykę szpitalnej higieny wśród ogółu społeczeństwa, a także informować o trendach na tym polu oraz najlepszych praktykach służących zapobieganiu i leczeniu zakażeń szpitalnych. Uczestników konferencji przemówieniem inauguracyjnym powita prof. Didier Pittet, niezależny ekspert, pod którego kierownictwem realizowany jest program WHO "Clean Care is Safer Care" ("Czysta opieka to bezpieczniejsza opieka").

Zapraszamy do spotkania z najlepszymi ekspertami podczas zorganizowanej przez Fundację Semmelweis pierwszej "Konferencji poświęconej szpitalnej higienie i bezpieczeństwu pacjentów" i uczestnictwa wraz z nimi w debacie nt. "Przyszłości metod kontroli zakażeń".

Więcej informacji o konferencji znaleźć można na stronie http://www.semmelweis.info. Już teraz można zarejestrować się jako uczestnik, pisząc na adres: office@semmelweis.info.

KONTAKT:

Fundacja Semmelweis