Zdrowie i styl życia

Tarnowo Podgórne: Zasadzimy ponad 70 000 tysięcy drzew

16.02.2023, 07:42aktualizacja: 16.02.2023, 07:43

Fot. UG Tarnowo Podgórne
Już tej wiosny w Gminie Tarnowo Podgórne mieszkańcy zasadzą ponad 70 000 drzew, tworząc Społeczny Park Tarnowo Podgórne na terenie o powierzchni 12 hektarów, na granicy trzech miejscowości – Tarnowa Podgórnego, Lusówka i Jankowic.

– Chcemy, by powstał tam park oraz urządzenia sprzyjające rekreacji i wypoczynkowi na świeżym powietrzu – zapewnia Wójt Tarnowa Podgórnego Tadeusz Czajka.

Całość terenu przeznaczonego pod zalesienie została podzielona na 100 działek – każda o powierzchni ok. 500 m2 . Poprzez stronę internetową park.tarnowo-podgorne.pl można wybrać i zarezerwować działkę. Takiej rezerwacji może dokonać dowolna społeczność naszej Gminy: sołectwa, grupy mieszkańców, pracownicy firm, organizacje pozarządowe, kluby sportowe. W kolejnym kroku wystarczy wskazać termin sadzenia (marzec i kwiecień), a potem… w umówionym dniu spotkać się w terenie.
W tarnowskim Społecznym Parku zasadzone zostaną sosny zwyczajne, modrzewie europejskie, świerki pospolite, dęby szypułkowe, brzozy brodawkowate, klony pospolite, jesiony wyniosłe oraz lipy. Sadzonki – w zależności od gatunku – mają wysokość od 10 do 50 cm.
Gmina Tarnowo Podgórne pokrywa koszt zakupu sadzonek i zapewnia sprzęt, ale oczywiście można przynieść własne szpadle, by więcej osób mogło jednocześnie pracować.

– Naszą akcję promujemy hasłem „Parkujmy razem” – wyjaśnia Wójt Tadeusz Czajka. – Teraz ma ono zachęcać do wspólnego tworzenia parku, ale także ma pokazywać, że w niedalekiej przyszłości to miejsce będzie zachęcać do wypoczynku, relaksu i do wspólnego spędzania czasu razem. Do zwolnienia tempa życia, do zatrzymania się, jednym słowem do „zaparkowania” wśród zieleni.

Więcej informacji oraz możliwość rezerwacji działki dostępne są na stronie internetowej park.tarnowo-podgorne.pl.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.02.2023, 07:42