Zdrowie i styl życia

Toruń: 300 tys. wypożyczeń Torvelo

27.11.2020, 08:13aktualizacja: 27.11.2020, 08:24

Fot. Adam Zakrzewski
Prawie 300 tysięcy razy wypożyczane były rowery z miejskiego systemu Torvelo od początku jego funkcjonowania w 2019 r.

Rower miejski to jeden z najbardziej popularnych środków transportu. W Toruniu można z niego korzystać od 2014 r. Obecnie operatorem systemu jest firma BikeU z Warszawy. Od czasu, gdy 1 sierpnia 2019 r. uruchomiła w naszym mieście stacje Torvelo, odnotowano już prawie 300 tysięcy wypożyczeń i niemal 17 tysięcy zalogowanych użytkowników.

Przed toruńskimi miłośnikami jednośladów jeszcze miesiąc działania roweru miejskiego. Jeśli pogoda dopisze, będzie to z pewnością bardzo aktywny okres jesienno-zimowy. Zgodnie z umową, od 1 listopada br. do dyspozycji użytkowników jest 250 rowerów. W pełnym sezonie jest ich znacznie więcej, bo 400.

- Zainteresowanie rowerem miejskim cieszy. W tym roku do połowy listopada odnotowaliśmy 150 tys. wypożyczeń. Biorąc pod uwagę, że przez jakiś czas ze względów epidemicznych nie było można korzystać z roweru, jest to dobry wynik - mówi Marcin Jeż, dyrektor ds. Rozwoju i Marketingu BikeU.

Wśród prawie 17 tys. użytkowników Torvelo są tacy, którzy ze szczególnym zaangażowaniem korzystają z systemu i z powodzeniem można ich nazwać rekordzistami. Firma BikeU w tym roku wskazała jedną taką osobę. Jest nią Pan Mateusz, który w tym roku skorzystał aż 760 razy z roweru Torvelo.

Ciekawostką może być fakt, że system Torvelo pokazuje, że rekordzistą wśród floty jest rower o nr 56079, który był wypożyczony 869 razy.

Mieszkańcy Torunia mają swoje ulubione stacje. Zdecydowanym liderem jest wypożyczalnia przy placu Rapackiego. Wśród liderów jest także stacja przy Wałach Generała Sikorskiego koło Urzędu Miasta i przy ul. Broniewskiego przy Tesco.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 27.11.2020, 08:13