Zdrowie i styl życia

Trend wzrostowy w turystyce: tylko co dziesiąty Europejczyk zrezygnuje z wakacji

13.02.2014, 17:46aktualizacja: 13.02.2014, 17:46

Tylko 11% Europejczyków nie wyjedzie w 2014 roku na urlop z powodów ekonomicznych - prognozuje opublikowane w czwartek badanie Eurobarometru. Turystyka jest siłą napędową unijnej gospodarki w okresie kryzysu i tak też było w 2013 roku. To głównie dzięki temu, że przybywa osób, które na zagraniczny urlop wybierają się do jednego z państw Unii Europejskiej.

W ubiegłym roku aż 38% Europejczyków zdecydowało się wyjechać na wakacje do innego kraju Unii. To o 5 punktów procentowych więcej niż w 2012. Nadal liczną grupę (42%) stanowią osoby, które zdecydowały się skorzystać z usług turystycznych we własnym kraju. Zaledwie jedna piąta badanych (19%) spędziła główną część urlopu poza jednym z 28 państw członkowskich UE.

Rok 2014 ma być dla europejskiej turystyki jeszcze lepszy. Wstępne deklaracje wskazują, że za granicą, ale na terenie Unii Europejskiej, chce w tym roku odpoczywać 30% respondentów, podczas gdy poza granicami UE główną część swojego urlopu spędzi tylko 16%.

"Opublikowane dziś dane o postawach Europejczyków wobec podróżowania wskazują na niezachwianą pozycję sektora turystycznego. To jest koło zamachowe dla ożywienia gospodarczego Unii Europejskiej - powiedział Antonio Tajani, komisarz UE odpowiedzialny za sferę przedsiębiorczości i wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej. - Liczby mówią same za siebie" - dodał.

Z badania Eurobarometru wynika ponadto, że:

- Europejczycy preferują słońce i wypoczynek na plaży (46%).

- Aspekty przyrodnicze to główny powód, dla którego turyści chcieliby dane miejsce odwiedzić ponownie (46%).

- Hiszpania, Francja, Włochy, Niemcy i Austria to nadal najpopularniejsze wśród turystów kraje.

- Turyści w Europie czują się dobrze. Większość z nich była zadowolona z bezpieczeństwa (95%) oraz jakości zakwaterowania (95%).

- W 2013 roku aż 70% Europejczyków udało się w podróż na co najmniej jeden nocleg. Podobnie ma być w roku 2014.

Pozytywny trend dla turystyki potwierdzają oficjalne dane statystyczne. Według Eurostatu, w 2013 roku sektor turystyczny odnotował rekordowe wyniki. W tym okresie ogólna liczba noclegów w turystycznych miejscach zakwaterowania na terenie wszystkich 28 państw członkowskich UE wzrosła o 1,6% w zestawieniu z danymi za rok 2012, co daje rekordową liczbę 2,6 mld noclegów.

Badanie Eurobarometru przeprowadzone zostało w dniach 6-11 stycznia 2014 roku z udziałem ponad 31 tys. osób. Respondenci pochodzą z 28 państw członkowskich UE oraz siedmiu krajów spoza Unii (Turcji, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii, Islandii, Norwegii, Serbii, Czarnogóry i Izraela).

Źródło informacji: Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Przedsiębiorstw i Przemysłu (DG ENTR)

Data publikacji 13.02.2014, 17:46
Źródło informacji PAP