Zdrowie i styl życia

Trzebnica: Kolejny plac zabaw – Boleścin i Jaszyce

16.10.2020, 10:03aktualizacja: 16.10.2020, 10:06

Fot. UM Trzebnica
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, na terenie Gminy Trzebnica powstanie kolejny plac zabaw dla najmłodszych mieszkańców. Tym razem wybór padł na sołectwo Boleścin. Nowe miejsce do zabawy, relaksu, ale i edukacji najmłodszych, będzie służyć nie tylko dzieciom, ale i starszej młodzieży.

Uzupełni w tym zakresie boisko wielofunkcyjne, znajdujące się na terenie miejscowej Szkoły Podstawowej. W podpisaniu umowy, oprócz Burmistrza Marka Długozimy, uczestniczyła m. in. sołtys Boleścina Agnieszka Zagwojska, niekryjąca wielkiego zadowolenia z tytułu planowanej inwestycji. Podkreśliła wdzięczność, że także dzieci z Boleścina zyskają nowy plac, ponieważ z każdym rokiem w ww. miejscowości powiększa się liczba dzieci. Już dziś wiadomo, że wśród urządzeń zaplanowanych na placu znajdzie się m.in. „tyrolka”, urządzenia siłowni plenerowej, stół do gier planszowych oraz cieszące dużym zainteresowaniem tzw. „piłkarzyki”.

Oprócz wymiaru praktycznego, plac ma posiadać także wartość estetyczną, aby jeszcze przyjemniej było na nim spędzać czas. Dlatego równocześnie zaplanowano nasadzenia zieleni. Mieszkańcy są wdzięczni, za dostrzeżenie i tak kompleksową realizację ich potrzeb. Burmistrz Gminy Trzebnica podpisał już umowę na wykonanie ww. zadania z Arturem Gąsiorkiem z firmy Free Kids z Trzęsowic koło Zawoni, a koszt prac wyceniono na 112 536,10 tys. zł. Zaś sołtys odwiedziła wraz burmistrzem Markiem Długozimą teren przeznaczony pod budowę placu zabaw. Zaangażowanie ww. sołtys docenia nie tylko sam burmistrz, ale także rzesza mieszkańców, którzy w plebiscycie Gazety Wrocławskiej z 2019 roku, oddając głos na Agnieszkę Zagwojską, przyznali jej tytuł Sołtysa Roku. Nie tylko sołtys, ale i sołectwo zostali zwycięzcami w głosowaniu MISTRZOWIE AGRO (Powiat Trzebnicki) w dwóch kategoriach: Sołectwo Roku i Sołtys Roku. Udana współpraca lokalna z pewnością będzie mieć kontynuację, gdyż burmistrz Marek Długozima już ujawnił część przyszłych planów związanych z Boleścinem – odnośnie projektowanej drogi, która połączy miejscowość z Głuchowem Górnym. Będzie to ciekawa i bezpieczna alternatywa dotarcia do sąsiednich miejscowości.

Burmistrz Marek Długozima podpisał umowę na budowę placu zabaw w miejscowości Jaszyce. Inwestycję wykona firma Free Kids z Trzęsowic koło Zawoni, a jej koszt to 50 614,19 zł. Pomimo trudnych czasów związanych z rygorem sanitarnym i COVIDEM-19 - w Gminie Trzebnica zapowiada się bardzo owocny rok względem inwestycji. Należy bowiem także wspomnieć o planach względem kolejnej miejscowości – Jaszyc. Tam również zaplanowano stworzenie miejsca do zabaw dla dzieci, a także wypoczynku dla dorosłych. Wszystko to w związku z faktem, iż w wyniku pojawienia się nowej zabudowy, a także osiedlenia się w powyższym miejscu wielu rodzin z małymi dziećmi, burmistrz Marek Długozima podjął decyzję o stworzeniu kolejnego na obszarze Gminy Trzebnica bezpiecznego miejsca do zabaw i odpoczynku.

Nowy plac zabaw powstanie w sąsiedztwie istniejącego terenu rekreacyjnego, gdzie znajduje się m.in. wiata oraz boisko do siatkówki. Na placu zabaw znajdą się m.in. orle gniazdo, podwójna huśtawka, zestaw zabawowy, piaskownica i karuzela. Podstawione zostaną także elementy małej architektury – ławki oraz kosze na śmieci.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.10.2020, 10:03