Zdrowie i styl życia

Wernisaż i promocja monografii pt. "Julian Grabowski. Malarz z Tarnowa"

01.02.2016, 16:40aktualizacja: 01.02.2016, 16:40

"Julian Grabowski. Malarz z Tarnowa"
Biuro Wystaw Artystycznych w Tarnowie, Muzeum Okręgowe w Tarnowie oraz Fundacja artystyczno-edukacyjna andART zapraszają na wernisaż i promocję monografii, która odbędzie się 5 lutego 2015 roku o godz. 18:30 (wystawa czynna do 2.03.2016).

Program wystawy:

- 9.02, godz. 17:00 - "Julian Grabowski" - wykład Barbary Bułdys,

- 21.02, godz. 15:00 - po wystawie oprowadza Piotr Kukla,

- 29.02, godz. 12:00 - odsłonięcie tablicy poświęconej artyście / miejsce, gdzie mieszkał i tworzył (ul. Limanowskiego 5),

- 29.02, godz. 18:30 - wieczór pamięci Juliana Grabowskiego / Zmysły Sztuki - wystąpią: Iwona Tober (sopran), Sylwia Lorenc (flet), Mariusz Lorenc (pianino).

Kurator: Andrzej S. Grabowski

Współorganizatorzy wystawy: Muzeum Okręgowe w Tarnowie, Fundacja artystyczno-edukacyjna andART

Partner: Miasto Tarnów

Wystawa prezentuje kilkadziesiąt obrazów artysty z różnych okresów twórczości, z kolekcji Muzeum Okręgowego w Tarnowie, Biura Wystaw Artystycznych w Tarnowie i prywatnych.

Wystawie towarzyszy bogato ilustrowany album "Julian Grabowski. Malarz z Tarnowa".

Julian Grabowski (ur. 1922 w Tarnowie) w latach 1947 - 52 studiował na Wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie pod kierunkiem m.in. kolorysty Eugeniusza Eibischa, którego został asystentem. Grabowski był współorganizatorem grupy twórczej "Leliwa", założonej przez grono artystów tarnowskich, z którą wystawiał swoje prace w latach 1956 - 1960. W roku 1957 rozpoczął pracę pedagogiczną w tarnowskim Liceum Sztuk Plastycznych. Jako profesor i wychowawca zapisał się w historii tej szkoły. Zmarł w 1973 roku, w pełni sił twórczych. W uznaniu zasług, jedna z ulic miasta została nazwana jego imieniem.

KONTAKT:

Biuro Wystaw Artystycznych w Tarnowie