Zdrowie i styl życia

Współpraca MSZ i Związku Piłki Ręcznej w Polsce (komunikat)

07.10.2015, 17:24aktualizacja: 07.10.2015, 17:24

- MSZ informuje:

- Dyplomacja sportowa stanowi ważny element działań z zakresu dyplomacji publicznej i pomaga budować pozytywny wizerunek Polski za granicą – mówił minister Grzegorz Schetyna na konferencji prasowej „100 dni do EURO 2016” w Warszawie.

- MSZ stara się docierać do społeczności międzynarodowej z pozytywnym przekazem o Polsce i Polakach – zaznaczył minister. - Polska dyplomacja publiczna w coraz większym stopniu uwzględnia kontekst sportowy. Wiele przedsięwzięć organizowanych przez polskie placówki zagraniczne w każdym roku wiąże się z promocją polskiego sportu – dodał szef polskiej dyplomacji.

W trakcie uroczystego podpisania Listu Intencyjnego pomiędzy MSZ a Związkiem Piłki Ręcznej w Polsce (ZPRP) w zakresie promocji Mistrzostw Europy w Piłce Ręcznej, które odbędą się w przyszłym roku w naszym kraju, minister Grzegorz Schetyna wyraził przekonanie, że „Mistrzostwa Europy przyczynią się do umocnienia naszego pozytywnego wizerunku w świecie”. List ze strony ZRPR podpisał prezes związku Andrzej Kraśnicki.

Podczas konferencji w Warszawie zaprezentowani zostali również Ambasadorzy EURO 2016, którymi będą: Bogdan Wenta, Marcin Lijewski, Janusz Czerwiński, Stanisław Majorek, Otylia Jędrzejczak, Rafał Brzozowski oraz Mika Urbaniak. Mistrzostwa Europy w Piłce Ręcznej Mężczyzn Polska 2016 odbędą się w dniach 15-31 stycznia. Turniej rozegrany zostanie w czterech miastach - Krakowie, Katowicach, Wrocławiu i Gdańsku.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 07.10.2015, 17:24