Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Zapowiadany przez ekspertów boom rezerwacyjny trwa. Polacy masowo wyruszyli na wakacyjne wyjazdy w kraju, nie bacząc na rosnące ceny i zapominając o pandemii.
„Mała liczba zachorowań, rosnące poczucie bezpieczeństwa dzięki szczepieniom, ale też chęć odreagowania po ponad roku pewnego ograniczenia swobód, możliwości wyjazdu oraz konieczności ciągłej zmiany planów – to wszystko wpływa na wakacyjne postawy Polaków” – tłumaczy psycholog Maja Maciaszczyk i dodaje, że z jednej strony oswoiliśmy się już z tak zwaną „nową normalnością”, z drugiej zaś, nasze przekonania dotyczące zagrożeń związanych z pandemią umocniły się przez ten czas i są wśród Polaków wyraźnie podzielone.
Potwierdzają to dane z ankiety przeprowadzonej przez Noclegi.pl wśród właścicieli obiektów. „W zeszłym roku odbieraliśmy wiele sygnałów dotyczących skrajnych emocji i reakcji turystów. Zdarzały się awantury, gdy proszono hotelowych gości o zakładanie maski, z drugiej strony były osoby proszące o dezynfekowanie w ich obecności klucza do pokoju. W tym roku takich zgłoszeń praktycznie nie ma” – mówi Natalia Jaworska, ekspert Noclegi.pl.
Niemniej, podział w postawach widać nadal bardzo wyraźnie. W obiektach hotelowych blisko połowie gości nadal należy przypominać o noszeniu maseczki. Jak wynika z odpowiedzi hotelarzy, część gości zapomina o niej zupełnie, część nosi ją na brodzie. Ponad 60% respondentów przyznaje, że większość gości korzysta z dezynfekcji, szczególnie w recepcji czy przestrzeni restauracji. Kilka procent gości nosi rękawiczki we wszystkich częściach wspólnych obiektów.
Co ciekawe, w tym sezonie wzrosło zainteresowanie parawanami i to nie tylko w miejscowościach nadmorskich. „Goście pytają o nie znacznie częściej niż przed pandemią, a przecież od lat parawany są tak popularne, że stały się już przedmiotem żartów o Polakach na wakacjach. Najwyraźniej w tłumie plażowiczów dają one poczucie nie tylko pewnej intymności, ale też dystansu, do którego przyzwyczailiśmy się w pandemii” – dodaje ekspertka Noclegi.pl.
Jedna piąta wszystkich gości dobrowolnie informuje pracowników obiektu o tym, że została w pełni zaszczepiona. „To szczególnie ważne dla hotelarzy, bo wpływa na liczbę miejsc, które można wynająć, bo osoby zaszczepione nie wliczają się do limitu 75%, a właściciele nie mają prawnego narzędzia, by taką wiedzę zdobyć” – tłumaczy Jaworska.
To ważne również dla szukających wolnych miejsc, bo tych ubywa z dnia na dzień, pomimo wzrostu cen i to nawet o 1/3 względem ubiegłego sezonu.
KONTAKT:
Natalia Jaworska
Noclegi.pl
tel. kom. +48 574 94 99 80
Źródło informacji: Noclegi.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 12.07.2021, 08:52 |
| Źródło informacji | Noclegi.pl |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Jak karmić kota? - przegląd możliwych opcji
Właściciele kotów doskonale wiedzą, że te zwierzęta potrafią być bardzo wybredne w kwestii jedzenia. Wystarczy nie ta miska, niewielka zmiana smaku karmy lub inna błahostka, a możemy być więcej niż pewni, że nasz mruczek za posiłek podziękuje. Czasem też sam sposób podania i tekstura karmy mogą być dla kota problemem. Na szczęście rodzajów diet i sposobów żywienia jest wiele, więc z pewnością znajdziemy coś, co będzie odpowiadać naszemu przyjacielowi.
- 22.12.2025, 10:36
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Zoocial
-
Image
Produkty mleczne w rolach głównych: 20 przepisów, które otwierają branżę HoReCa na nowe możliwości
Potrawy oparte na przetworach polskiego mleka mogą stać się nowymi hitami w menu branży HoReCa: restauracji, kawiarni, baru czy firmy cateringowej - od drobnych przekąsek, przez sycące dania główne, po niebanalne desery. Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny zaprasza branżę HoReCa do nieodpłatnego wykorzystania e-booka zawierającego 20 autorskich przepisów kulinarnych. Wykonanie 5 z nich można też zobaczyć na wideo.- 18.12.2025, 16:19
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: KZSMZR
-
Image
Weterynaryjne karmy dla kotów: kiedy warto je stosować?
Każdy odpowiedzialny opiekun pragnie dla swojego kota tego, co najlepsze - długiego, zdrowego i szczęśliwego życia. Bardzo ważnym elementem tej troski jest bez wątpienia odpowiednio zbilansowana dieta. Na co dzień sięgamy po wysokiej jakości karmy bytowe, które zaspokajają podstawowe potrzeby żywieniowe naszych mruczków. Czasami jednak zdrowie pupila wymaga czegoś więcej niż standardowego pożywienia. Właśnie w takich sytuacjach na scenę wkraczają weterynaryjne karmy dla kotów, stając się potężnym narzędziem w rękach lekarza i wsparciem w walce o dobre samopoczucie zwierzęcia. Kiedy ich stosowanie jest konieczne i czym tak naprawdę różnią się od karm dostępnych na sklepowych półkach?- 17.12.2025, 11:21
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Fera
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ