Zdrowie i styl życia

Zlecone: Aktualny barometr cenowy hotel.info: Hotele w stolicy Polski wśród dziesięciu najdroższych w Europie

21.03.2012, 14:38aktualizacja: 21.03.2012, 14:38

Norymberga, 21 marca 2012 r. - Z początkiem roku wzrosły ceny noclegów w wielu metropoliach na całym świecie. hotel.info (www.hotel.info), bezpłatny internetowy serwis rezerwacji hotelowych, posiadający w swojej ofercie ponad 210 000 hoteli na całym świecie, przedstawia miasta, w których goście hotelowi musieli w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku głębiej sięgnąć do swoich kieszeni oraz te, w których odnotowano spadek cen. Wynik:

- Ceny pokoi w Warszawie wzrosły do średniej kwoty 88,57 euro (około 370 PLN);

- Rio de Janeiro odnotowało znaczny wzrost cen w sezonie karnawałowym;

- Wyższe koszty noclegów w wielu metropoliach na całym świecie.

Wśród wszystkich stolic europejskich znów w Moskwie są najdroższe hotele. Jednak w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku, ceny lekko spadły - o ok. 1% na 183,42 euro. Stolica Norwegii, Oslo, gdzie średnia cena wyniosła 160,76 euro, znalazła się na drugim miejscu. Wpływ na wzrost kosztów noclegów o 2,15% ma zwłaszcza wzmocnienie się norweskiej waluty w stosunku do euro. Średni wzrost cen o 4,38% w Warszawie zapewne jest już zwiastunem rozpoczynających się za kilka miesięcy Mistrzostw Europy w piłce nożnej, które odbywać się będą m.in. w Polsce. Licząc w polskiej walucie, ceny wzrosły z 333,21 PLN na 370,02 PLN, czyli pokoje podrożały nawet o ponad 11,05%.

Aby opłacić pokój hotelowy w Sydney, goście z obszaru euro musieli w lutym bardzo głęboko sięgnąć do kieszeni. Noclegi podrożały tam średnio o 19,95%, czego przyczyną był w przeważającej mierze znacznie słabszy w porównaniu z ubiegłym rokiem kurs euro w stosunku do dolara australijskiego.

Pełna informacja prasowa znajduje się na stronie: http://www.hotel.info/Press.aspx?item=1564&mode=article&lng=PL.

KONTAKT:

Aleksander Szumilas