Zdrowie i styl życia

Zlecone: Barometr cen hotel.info: W których krajach goście hotelowi muszą głębiej sięgnąć do kieszeni

24.01.2012, 12:19aktualizacja: 24.01.2012, 12:19

Norymberga, 24 stycznia 2012 r. - W którym kraju goście hotelowi mogli skorzystać z korzystnych cen pokoi, a w którym noclegi były droższe? hotel.info (www.hotel.info ), bezpłatny serwis rezerwacji hotelowych online z ponad 210 000 hotelami na całym świecie, sprawdził średnie ceny pokoi w czwartym kwartale 2011 roku w Unii Europejskiej.

Wynik:

- Szwecja krajem zdecydowanie najdroższych hoteli w UE - słaby złoty podnosi ceny noclegów za granicą,

- Pokoje na Litwie tańsze o ponad połowę w porównaniu z krajami zajmującymi pierwsze miejsca.

W Szwecji średnia cena pokoju w czwartym kwartale 2011 roku wynosił 593,78 zł za nocleg i tym samym była najwyższa w UE. Na miejscu 2. znalazła się Dania z ceną 546,27 zł. Również w Zjednoczonym Królewskie, które zajęło trzecią pozycję, goście hotelowi muszą znacznie głębiej sięgnąć do kieszeni. Po cenie 460,72 zł w czwartym kwartale 2010 roku, pokoje w ostatnim kwartale kosztowały 531,14 zł, czyli o 15,29 % więcej. Poza Szwecją i Danią, również Finlandia, jako trzeci kraj skandynawski Unii Europejskiej, zalicza się do pięciu najdroższych miejsc podróży w UE.

Przede wszystkim znacznie słabszy złoty zwiększył ceny noclegów w hotelach za granicą. Jednak również w kraju osoby poszukujące pokoju muszą płacić trochę więcej. Średnia cena za nocleg wzrosła w Polsce w czwartym kwartale 2011 roku o ok. 4%, do kwoty 316,80 zł. Mimo że noclegi na Litwie w porównaniu z tym samym okresem w roku poprzednim również znacznie wzrosły w związku z kursem waluty, ceny pokojów, wynoszące średnio 266,81 zł w tym najbardziej na południe wysuniętym kraju nadbałtyckim, i tak były względnie niskie.

Pełna informacja prasowa znajduje się na stronie: http://www.hotel.info/Press.aspx?mode=article&item=1468.

KONTAKT:

Aleksander Szumilas