Zdrowie i styl życia

Zlecone: Konferencja prasowa "Endometrioza, czyli co wiemy o kobiecości?", inaugurująca Tydzień Świadomości Endometriozy

01.03.2012, 10:00aktualizacja: 01.03.2012, 10:00

Fundacja dla Kobiet oraz Polskie Stowarzyszenie Endometrioza organizują konferencję prasową "Endometrioza, czyli co wiemy o kobiecości?", inaugurującą Tydzień Świadomości Endometriozy (5 - 11 marca 2012 r.), która odbędzie się 6 marca 2012 r. o godz. 10:00 w siedzibie PAP. Konferencji patronuje małżonka prezydenta RP Anna Komorowska.

Endometrioza jest chorobą, która może dotyczyć nawet miliona kobiet w Polsce. Jej objawy to między innymi: bolesne miesiączki, silne bóle w okolicy podbrzusza i krzyża, bolesne stosunki płciowe oraz często także trudności z zajściem w ciążę. Chorobie mogą również towarzyszyć biegunki, zaparcia, bóle przy wypróżnianiu itp. Kobiety z endometriozą nie dość, że borykają się z powyższymi objawami, to także często mają trudności z uzyskaniem odpowiedniego leczenia, ponieważ endometrioza jest chorobą trudną do zdiagnozowania. Od pierwszych objawów do rozpoznania mija średnio 8 lat, podczas których choroba może poczynić spustoszenie w organizmie. Endometrioza jest nieuleczalna.

Na pytanie, czym jest endometrioza i jak powinno się ją leczyć, odpowiedzą lekarze ginekolodzy - prof. dr hab. n. med. Tomasz Paszkowski oraz dr Joanna Pabich-Worożbit. Przedstawicielki Fundacji i Stowarzyszenia opowiedzą o problemach kobiet z endometriozą oraz o sposobach radzenia sobie z chorobą.

Fundacja i Stowarzyszenie prowadzą w trakcie Tygodnia Świadomości Endometriozy dni otwarte dla kobiet z endometriozą i ich rodzin, podczas których odbywają się bezpłatne konsultacje z ginekologiem, psychologiem oraz dietetykiem. Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie http://www.pse.aid.pl.

Fundacja Dla Kobiet prowadzi wszechstronną działalność na rzecz kobiet, a w szczególności działania zmierzające do wzrostu świadomości społecznej na temat chorób kobiecych i ich konsekwencji społecznych. Organizuje akcje edukacyjne, niesie pomoc terapeutyczną oraz pomaga kobietom w trudnej sytuacji życiowej.

Misją Polskiego Stowarzyszenia Endometrioza jest szeroka popularyzacja wiedzy na temat endometriozy, a także niesienie pomocy i wsparcia kobietom borykającym się z tą chorobą, ich rodzinom i bliskim.

Fundacja i Stowarzyszenie prowadzą wspólne działania w trakcie Tygodnia Świadomości Endometriozy w ramach Partnerstwa na Rzecz Walki z Endometriozą.

KONTAKT:

Katarzyna Olechowska