Zdrowie i styl życia

Zlecone: Leczenie kanałowe czy implanty: jeśli masz wątpliwości, zachowaj własny ząb

23.07.2012, 16:00aktualizacja: 23.07.2012, 16:00

Europejskie Towarzystwo Endodontyczne zaleca staranne rozważenie zarówno zalet, jak i wad obu metod leczenia.

CARDIFF, Walia, 23 lipca 2012 r. /PRNewswire/ - Ząb naturalny czy sztuczny - oto jest pytanie. Każdego roku tysiące pacjentów staje przed decyzją, czy uratować ząb naturalny przy pomocy leczenia kanałowego, czy też usunąć go i w jego miejsce wstawić jeden z rodzajów sztucznego zęba. Europejskie Towarzystwo Endodontyczne (ESE) zaleca pacjentom staranne rozważenie dostępnych możliwości leczenia, biorąc pod uwagę ich długofalowe konsekwencje. W ostatnim czasie obserwuje się większą skłonność do usuwania zębów, które mogły zostać uratowane przy pomocy leczenia kanałowego, i umieszczania w ich miejsce implantu. Chociaż zarówno zachowanie, jak i wymiana zęba na implant mają swoje zalety i wady. Oczywistym jest, że priorytetem powinny być takie metody leczenia, dzięki którym możliwe jest uratowanie naturalnych zębów i uniknięcie potrzeby ich wymiany na protezę - sztuczny ząb.

Niestety, w całej Europie nadal usuwa się wiele milionów zębów, które w przeważającej większości mogły zostać uratowane przez właściwe leczenie kanałowe. Korzyścią płynącą ze stosowania implantów lub protez powinna być możliwość zastąpienia nimi brakujących zębów. Dlatego zadawanym pytaniem w odniesieniu do implantów lub sztucznych zębów nie powinno być: "naturalny czy sztuczny ząb?", tylko: "brak zębów czy implanty/sztuczne zęby?".

Wysokiej jakości leczenie kanałowe pozwala zachować ząb, pod warunkiem właściwej higieny jamy ustnej i zapewnienia dalszej, profesjonalnej opieki dentystycznej. Chociaż implanty stanowią potencjalne rozwiązanie w przypadku brakujących zębów, nie są one skuteczniejsze od wypełnienia kanałowego zębów naturalnych. W rzeczywistości implanty wymagają większego wysiłku w ich dalszym utrzymaniu, a ich zachowanie niesie za sobą dodatkowe koszty. Słusznym więc jest, że większość pacjentów przedkłada utrzymanie własnych, naturalnych zębów nad implanty lub inne formy sztucznego uzębienia.

Dzięki nowoczesnym technikom znieczulenia miejscowego, zarówno leczenie kanałowe, jak i implanty zwykle nie wiążą się z bólem. Usunięcie i wymiana zęba na implant lub protezę dentystyczną jest jednak z konieczności bardziej kosztowne niż leczenie kanałowe, które umożliwia regenerację naturalnego zęba. Co więcej, żucie pokarmu przebiega sprawniej przy pomocy zębów naturalnych. Pomyślne leczenie kanałowe sprawia, że ząb funkcjonuje jak każdy inny zdrowy ząb, zapewniając jednocześnie naturalny wygląd. Żucie pokarmu przy udziale sztucznego zęba jest często ograniczone i mniej komfortowe.

Niezależnie od tego, jak skuteczne będą nowoczesne protezy dentystyczne, żaden sztuczny ząb nigdy w pełni nie zastąpi naturalnego. Z perspektywy pacjenta, zachowanie zęba jest warte wysiłku, a dodatkowo umożliwia zachowanie zdrowego i naturalnego uzębienia przez resztę życia. Niestety, w ostatnim czasie obserwowane są tendencja do niesłusznej wymiany zębów naturalnych, które można by uratować, na implanty. Dentyści powinni upewnić się, że przekazują pacjentom właściwe informacje i porady, dzięki którym będą oni mogli korzystać z najlepszej dostępnej opieki dentystycznej.

Źródło: Europejskie Towarzystwo Endodontyczne (ESE)

KONTAKT:

LEWIS PR