Zdrowie i styl życia

Zlecone: Pierwsze dziecko w Japonii ze sztucznym sercem

06.08.2012, 18:23aktualizacja: 06.08.2012, 18:23

BERLIN, 6 sierpnia 2012 r. /PRNewswire/ - Po raz pierwszy w historii Japonii, dzięki zastosowaniu Berlin Heart EXCOR(R), czyli urządzenia wspomagającego czynność komór serca, 2 sierpnia 2012 r. lekarzom z Uniwersytetu Tokijskiego udało się uratować małe dziecko z poważną wadą serca. Z medycznego punktu widzenia, gdyby zabieg nie został przeprowadzony, 14-miesięczna dziewczynka nie przeżyłaby dłużej niż kilka tygodni. Teraz sztuczny narząd pompuje już krew, przejmując funkcje zupełnie osłabionego mięśnia sercowego. Dopóki nie znajdzie się dawca dla tej zaledwie 7-kilogramowej dziewczynki, jej życie będzie w pełni zależeć od napędzanego mechanicznie sztucznego serca.

Zdjęcie dostępne jest na stronach agencji fotograficznej European Pressphoto Agency (EPA) (http://www.epa.eu) i pod adresem http://www.presseportal.de/pm/63857.

Bez tego wsparcia szanse przeżycia małej pacjentki, do czasu transplantacji lub transportu w tym celu za granicę, byłyby nikłe. Urządzenie EXCOR(R) VAD zapewni jej organizmowi stabilne warunki funkcjonowania, pozwalając doczekać do tego ważnego zabiegu.

Od 1990 r., kiedy to zastosowano je po raz pierwszy, urządzenie wspomagające czynność komór serca EXCOR(R), wyprodukowane przez niemiecką firmę Berlin Heart, pomogło już ponad 1100 dzieciom z całego świata. Jest to jedyny system pomagający podtrzymywać funkcje życiowe zarówno noworodków, jak i młodzieży oraz osób dorosłych, aż do operacji przeszczepu serca. EXCOR(R) VAD, z którego korzysta już 138 placówek w 34 krajach, pozwala pacjentom przetrwać często długie okresy oczekiwania - w Europie na nowe serce 57,5% pacjentów nadal musi czekać dłużej niż rok. W niektórych przypadkach naturalny organ odzyskuje siły na tyle, że wspomagające je urządzenie można usunąć z ciała, a pacjent wraca do normalnego życia wyłącznie z własnym sercem.

Zabieg wszczepienia przeprowadzili profesorowie Ono i Murakami w konsultacji z prof. Weardenem ze Szpitala Dziecięcego w Pittsburghu oraz niemieckimi i amerykańskimi specjalistami klinicznymi z firmy Berlin Heart. Operacja ta stanowi początek badania zatwierdzającego użycie EXCOR(R) Pediatric VAD na terytorium Japonii. Celem badania jest zapewnienie dostępu do tego rodzaju terapii wszystkim małym pacjentom. W Europie, USA oraz wielu krajach Ameryki Południowej i Azji mogą oni z niej korzystać już teraz.

Lekarze poinformowali, że po zabiegu mała pacjentka czuje się dobrze.

Informacje o Berlin Heart

Berlin Heart GmbH to jedyna na świecie firma zajmująca się projektowaniem, produkcją i dystrybucją wszczepialnych urządzeń wspomagających czynność komór serca oraz zewnętrznych systemów wsparcia pracy tego mięśnia, przeznaczonych dla pacjentów z dolegliwościami sercowymi niezależnie od ich wieku i masy ciała. Systemy INCOR(R), EXCOR(R) Adult (dla dorosłych) i EXCOR(R) Pediatric (dla dzieci) zapewniają sercu krótko- i długookresowe wsparcie w pompowaniu krwi, niejednokrotnie ratując pacjentowi życie. Użytkownicy tych urządzeń mają ponadto do dyspozycji całodobowe wsparcie kliniczno-techniczne. Firma Berlin Heart jest liderem rynku w Niemczech i pozostałej części Europy.

Informacje o EXCOR(R)

Urządzenie EXCOR(R) VAD pełni rolę mechanicznego wsparcia mięśnia sercowego u osób dotkniętych nieuleczalnymi wadami serca. Do tej pory EXCOR(R) zastosowano u ponad 3 000 pacjentów z całego świata - zarówno noworodków o wadze do 2,2 kg, jak i osób dorosłych.

Źródło: Berlin Heart GmbH

KONTAKT: