Zdrowie i styl życia

Zlecone: Potwierdzono uczestnictwo wiodących organizacji, partnerów i wystawców oraz obecność pawilonów krajowych na europejskim wydarzeniu eHealth Week 2011

18.02.2011, 09:30aktualizacja: 18.02.2011, 09:30

Platforma UE z zakresu sieci i informacji jednoczy podzieloną branżę, aby zrealizować wspólny cel: doskonalenie wdrażania rozwiązań eZdrowotnych w Europie.

BRUKSELA i BUDAPESZT, 18 lutego 2011 r. - eHealth Week 2011 ogłosiło dziś, że w tegorocznej imprezie (Budapeszt, Węgry, 10-12 maja 2011 r.) udział wezmą najbardziej prestiżowe i wpływowe światowe organizacje z sektora eZdrowia, a celem jej będzie wymiana poglądów z przedstawicielami rządów UE. Wśród nich np. Inicjatywa na rzecz Innowacyjnych Leków (IMI), Niemieckie Federalne Stowarzyszenie Technologii Informacyjnych (BITKOM), Europejski Sojusz MHealth, Sojusz Zdrowotny Continua, Netc@rds oraz ASIP Sante. Szwecja, Turcja, Dania i inne ważniejsze kraje przedstawią swoje projekty na stoiskach w przeznaczonym dla nich pawilonie wystawienniczym. Będą im towarzyszyć najwięksi partnerzy z branży, np. HP, AGFA, Magyar Telekom / Deutsche Telekom oraz INTEL. Debata pod tytułem "Liderzy w informatyce zdrowotnej", zorganizowana przez HIMMS Analytics Europe (Europejska Społeczność Systemów Zarządzania Zdrowiem i Informacjami Dotyczącymi Zdrowia), zgromadzi elitę europejskiego sektora zdrowia, wśród których znajdą się dyrektorzy działów informatyki z AP-HP z Paryża, Vivantes z Berlina, UKE z Hamburga i inni. Będzie to jedna z wielu imprez towarzyszących "europejskiemu wydarzeniu roku w branży eZdrowia". eHealth Week 2011 zorganizowany jest pod auspicjami węgierskiej prezydencji w radzie Unii Europejskiej, Komisji Europejskiej i HIMSS Europe. Rejestracji można dokonywać na stronie: http://www.ehealthweek.org.

Modernizacja, elastyczność, efektywność, skuteczność i trwałość są kluczowymi aspektami polityki rządów zdrowia w tych trudnych czasach. Jednak cel ten nie może być realizowany bez aktywnego udziału technologii informatycznych, w oparciu o innowacyjne rozwiązania i współpracy wszystkich głównych zainteresowanych stron. Konferencja Ministerialna opiera się na promocji idei eZdrowia wśród wyższych urzędników państwowych oraz zapewnieniu dynamicznego dialogu pomiędzy decydentami w sektorze ochrony zdrowia i odpowiednimi partnerami zawodowymi i przemysłowymi.

BITKOM, Niemieckie Federalne Stowarzyszenie Technologii Informacyjnych, odzwierciedla "głos" silnie w Niemczech rozwiniętej technologii informatycznej, telekomunikacji i sektora nowych mediów, reprezentując ponad 1 350 spółek będących jego członkami. Jak mówi dr Pablo Mentzinis, szef działu ds. sektora publicznego w tej organizacji: "W roku 2050 niemal jedna trzecia obywateli UE będzie miała więcej niż 65 lat. eZdrowie to jeden z najlepszych sposobów sprostania temu wyzwaniu. BITKOM omówi trwający aktualnie proces wprowadzania w Niemczech karty zdrowotnej, jak również dalszy rozwój telemedycyny w Niemczech i w Europie".

Inicjatywa na rzecz Innowacyjnych Leków (IMI), to największa publiczno-prywatna spółka w Europie, która specjalizuje się w naukach przyrodniczych i prowadzi wspólny program badawczy o wartości 2 mld EUR. W Budapeszcie poprowadzi ona swoje drugie Forum Udziałowców, w którym udział wziąć będą mogli wszyscy goście Tygodnia eZdrowia. Michel Goldman, prezes IMI, powiedział: "Rozwiązania IT mogą być kołem zamachowym badań farmaceutycznych i przyspieszyć rozwój oraz testowanie leków i kwestie związane z wprowadzaniem ich na rynek. Mogą być także pomocne w identyfikowaniu oporu antybakteryjnego i wspieraniu programów szczepienia - aspekty, na których w dużej mierze skupia się Prezydencja Węgier w Radzie Unii Europejskiej".

Sympozjum Liderzy Zdrowotnego IT (LHIT), którego gospodarzem jest firma HIMSS Analytics Europe, to całodniowe spotkanie europejskiej elity sektora zdrowia i informatyki. W ramach tego wydarzenia odbędą się trzy sesje edukacyjne, intensywna wymiana wiedzy i przedstawione zostaną wyjątkowe możliwości w zakresie tworzenia sieci na poziomie kierownictwa. Forum LHIT będzie przebiegać równocześnie z Konferencją Ministerialną eZdrowia 2011, organizowaną przez prezydencję Węgier i Komisji Europejskiej, a jego goście przyłączą się do delegatów ministerialnych wieczorem, na przyjęciu powitalnym.

Inni partnerzy i wydarzenia towarzyszące eHealth Week 2011:

- Europejski Sojusz MHealth (EuHMA) zawarł partnerstwo z Europejskim Kampusem Połączonego Zdrowia, Sojuszem Zdrowotnym Continua oraz stowarzyszonymi prelegentami z USA i Europy, aby zaprezentować "Gospodarkę MHealth";

- Netc@rds uczci swoją 10. jubileuszową konferencję i omówi osiągnięcia we wprowadzaniu łatwiejszego dostępu do międzynarodowej opieki zdrowotnej dla obywateli przemieszczających się w obrębie UE;

- W czasie sympozjum Zgromadzenia Regionów Europy omówione będą kwestie wdrażania osobistych rozwiązań w zakresie eZdrowia poprzez realizację projektów regionalnych poświęconych chronicznym schorzeniom, które wymagają w Europie najwięcej środków: cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i obturacyjna choroba płuc;

- ARGOS, pilotażowy projekt eZdrowotny przenosi efekty eHealth Week za Atlantyk: rozwija i promuje ogólnie dostępne metody, w celu sprostania globalnym wyzwaniom eZdrowotnym w Europie i Stanach Zjednoczonych;

- Forum poświęcone Europejskiemu Partnerstwu Innowacji na rzecz Aktywnego i Zdrowego Starzenia się, europejskie centrum ICEG na Węgrzech oraz Przedsięwzięcie na rzecz Integracji Opieki Zdrowotnej (IHE) poprowadzą indywidualne sympozja.

eHealth Week 2011 to wynik współpracy Konferencji Ministerialnej Wysokiego Szczebla przy Komisji Europejskiej oraz Konferencji i Wystawy Technologii Informacyjnej World of Health, a jego organizacją zajęła się Komisja Europejska (KE), Europejska Społeczność Systemów Zarządzania Zdrowiem i Informacjami Dotyczącymi Zdrowia (HIMMS Europe) oraz Węgry, przewodniczące Radzie Unii Europejskiej. Wśród firm, które potwierdziły już swój udział w tej branżowej wystawie są: AGFA Healthcare, EPIC, Hitachi Data Systems, InterSystems, Microsoft i Oracle. Więcej informacji na stronie http://www.ehealthweek.org.

Na bieżąco aktualizowane informacje można znaleźć na stronie http://www.ehealthweek.org oraz śledzić je w serwisie Twitter pod adresem http://twitter.com/EU_ehealthweek.

Konferencja Wysokiego Szczebla 2011 poświęcona eZdrowiu: informacje na stronie http://www.ehealthweek.org.

Konferencja i Wystawa Technologii Informacyjnej World of Health: informacje na stronie http://www.worldofhealthit.org.

KONTAKT:

HIMSS Europe