Zdrowie i styl życia

Zlecone: Pragmatyzm, nauka, współpraca. Czego uczy szwajcarska polityka narkotykowa?

17.01.2011, 11:06aktualizacja: 17.01.2011, 11:06

Konferencja odbędzie się w Hotelu Marriott w Warszawie, 20 stycznia 2011 roku.

Ambasada Szwajcarii w Warszawie i Open Society Institute zapraszają na otwartą konferencję, poświęconą reformie szwajcarskiej polityki narkotykowej w świetle prac nad nowelizacją polskiej ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Szwajcaria posiada bogate i pełne sukcesów doświadczenia w prowadzeniu polityki narkotykowej. Celem konferencji jest umożliwienie polskim ekspertom wymianę doświadczeń ze szwajcarskimi kolegami, mając na uwadze intensywne prace polskiego rządu i parlamentu nad nowelizacją ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

W dniu 19 stycznia 2011 r. eksperci ze Szwajcarii, Pani Ruth Dreifuss, była Minister Zdrowia i była Prezydent Szwajcarii, Pan Profesor Ambros Uchtenhagen z Instytutu Badań Zdrowia Publicznego i Uzależnień na Uniwersytecie w Zurychu i Pan Roger Flury z Federalnej Komendy Głównej Policji (FEDPOL) wezmą udział we wspólnym posiedzeniu Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka oraz Komisji Zdrowia, które prowadzą prace nad nowym tekstem ustawy.

Otwarta konferencja, odbędzie się w dniu 20 stycznia 2011 roku w godzinach 11.00-13.00 w Hotelu Mariott w Warszawie. Gościem honorowym spotkania, obok ekspertów ze Szwajcarii, będzie Pan Piotr Kluz, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości, który zaprezentuje stanowisko i stan prac nad nowelizacją polskiej ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, odnosząc się również do funkcjonującego z sukcesem modelu szwajcarskiego.

Zgłoszenia prosimy kierować na adres e-mail: varver@eda.admin.ch lub telefonicznie tel. (22) 628 04 81 (wew. 14).

Pliki graficzne dotyczące tej informacji prasowej znajdują się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

Źródło informacji: Ambasada Szwajcarii w Polsce

Data publikacji 17.01.2011, 11:06