Zdrowie i styl życia

Zlecone: Sekcja konkursowa Festiwalu Filmów Polskich "Wisła"

08.04.2011, 12:00aktualizacja: 08.04.2011, 12:00

Znamy już filmy zakwalifikowanie do konkursu głównego Festiwalu Filmów Polskich "Wisła", które zawalczą o statuetkę "Słonia".

Do konkursu głównego zostało zakwalifikowanych dwanaście najważniejszych polskich produkcji ubiegłego roku. W ramach tej sekcji zostaną zaprezentowane ambitne filmy o wysokich walorach artystycznych, takich jak "Las" Piotra Dumały czy "Wydalony" Adama Sikory. Nie zabraknie filmów poruszających ważną dla nas ze względów historycznych tematykę, a będą to "Rewers" Borysa Lankosza i "Rysa" Michała Rosy oraz rozgrywająca się w burzliwych latach 60. "Różyczka" Jana Kidawy-Błońskiego. Pokazane zostaną również kontrowersyjne "Galerianki" Katarzyny Rosłoniec. Znakomicie przyjęty wśród polskiej publiczności "Chrzest" Marcina Wrony, ale też "Matka Teresa od kotów" Pawła Sali czy doskonale znana "Wenecja" Jan Jakuba Kolskiego. Ze swoim filmem "Enen" przyjedzie do Moskwy Feliks Falk oraz reżyser filmu "Jestem twój" Mariusz Grzegorzek. Publiczność festiwalowa będzie miała okazje zobaczyć również reżyserski debiut Arkadiusza Jakubika pt. "Prosta historia o miłości".

W jury festiwalowym zasiądą znane i cenione, działające od wielu lat w rosyjskiej przestrzeni filmowej osobistości:

- Wiktor Matizen - przewodniczący komisji, dziennikarz filmowy i prezydent Izby Znawców i Krytyków Filmowych Rosji, autor ponad 500 recenzji, publikacji, wywiadów i tekstów informacyjno-analitycznych dotyczących kina i telewizji,

- Irina Rubanowa - historyk sztuki, wiodący krytyk filmowy w Rosji, zajmująca się tematyką kina polskiego,

- Alona Solncewa - redaktor naczelna działu kultury "Wriemia nowostiej", specjalizuje się w tematyce filmowej, członek komisji selekcyjnej Festiwalu "Kinotawr",

- Swietłana Chochriakowa - redaktor magazynu filmowego "Kultura", członek jury na rosyjskich i międzynarodowych festiwalach filmowych, autorka książek i artykułów poświęconych tematyce teatralnej oraz filmowej,

- Denis Wiren - specjalizujący się w kinematografii wschodnioeuropejskiej, w szczególności polskiej, członek Izby Krytyków i Filmoznawców Rosji.

W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, na uroczystym zamknięciu festiwalu będzie wręczona Specjalna Nagroda "Słoń" dla najlepszego polskiego filmu. Fundatorem nagrody jest jedna z najbardziej renomowanych organizacji kinematograficznych Rosji - Izba Filmoznawców i Krytyków Filmowych, licząca 150 członków, wśród których znajdują się wiodący krytycy filmowi i dziennikarze. Zwycięzcę poznamy 5 maja.

Lista filmów w konkursie głównym:

- "Chrzest" Marcina Wrony,

- "Galerianki" Katarzyny Rosłoniec,

- "Prosta historia o miłości" Arkadiusza Jakubika,

- "Rewers" Borysa Lankosza,

- "Różyczka" Jana Kidawy-Błońskiego,

- "Las" Piotra Dumały,

- "Matka Teresa od kotów" Pawła Sali,

- "Wenecja" Jana Jakuba Kolskiego,

- "Rysa" Michała Rosy,

- "Enen" Feliksa Falka,

- "Jestem twój" Mariusza Grzegorzka,

- "Wydalony" Adama Sikory.

Więcej informacji na stronie http://www.festiwalwisla.pl.

Już 19 listopada zapraszamy na uroczyste otwarcie 5 Festiwalu Filmów Rosyjskich Sputnik nad Polską do Sali Kongresowej. Więcej informacji na stronie http://www.sputnikfestiwal.pl.

KONTAKT:

dyrektor Festiwalu Polskich Filmów w Rosji "Wisła"

Małgorzata Szlagowska-Skulska

tel. kom. (+48) 501 514 499